Нідерланди звинуватили Росію в імітації атаки на фрегат Evertsen, росіяни кажуть, що захищали «кордон РФ» біля Криму

Новини
Проліт російського винищувача Су-30 біля фрегата ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen в Чорному морі, 24.06.2021 Фото: defensie.nl

Міністерство оборони Нідерландів заявило, що російські озброєні винищувачі 24 червня створювали небезпечні ситуації біля фрегата HNLMS Evertsen в міжнародних водах Чорного моря, імітуючи атаку на нього. У Міноборони РФ заявили, що піднімали винищувачі і бомбардувальники «для попередження порушення кордону РФ» біля окупованого Криму, оскільки фрегат Нідерландів нібито рухався в бік Керченської протоки.

Про інцидент в Чорному морі говориться в заяві на сайті Міноборони Нідерландів.

Як зазначається, російські винищувачі створили небезпечну ситуацію 24 червня, коли фрегат ППО ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen (F 805) перебував у міжнародних водах на південний схід від узбережжя окупованого Криму.

«Літаки неодноразово переслідували Evertsen приблизно між 15:30 і 20:30 за місцевим часом. Вони пролітали в небезпечній близькості і дуже низько, виконуючи імітацію атаки. Винищувачі були озброєні бомбами і ракетами «повітря-земля», призначеними для ураження цілі з повітря», – йдеться в заяві.

Проліт двох російських винищувачів Су-30, знятий з борту фрегата ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen в Чорному морі, 24.06.2021 Фото: defensie.nl

У Міноборони Нідерландів також повідомили, що після кількох годин низьких прольотів російських літаків відбулися перебої з електронним обладнанням фрегата.

«Такі російські дії порушили право на вільне користування морем. Крім того, вони суперечать взаємному договору INCSEA (Incidents at Sea Agreement), який запобігає небезпечним ситуаціям на морі», – вказали в Міноборони Нідерландів.

«Для таких агресивних дій не було ніякої причини. Це було безвідповідальна і небезпечна поведінка на морі», – заявив капітан HNLMS Evertsen Джордж Пастура.

У свою чергу міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд-Шоутен назвала такі дії з боку РФ «безвідповідальними». «Evertsen мав повне право йти в даному напрямку. Немає ніяких виправдань таким агресивним діям, які також без необхідності збільшують ризик нещасних випадків. Нідерланди звернуться до Росії з цього приводу», – заявила вона.

Фрегат Evertsen входить в британську ударну групу і патрулює Чорне море з британським есмінцем HMS Defender, який 23 червня піддався агресивниим діям з боку РФ. Кораблі проводять навчання з союзниками з регіону і відвідують деякі порти.

Малий ракетний корабель ЧФ РФ «Ингушетия» супроводжує фрегат ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen в Чорному морі, 24.06.2021 Фото: defensie.nl

У свою чергу в російському Міністерстві оборони заявили, що Росія підняла в повітря авіацію для попередження порушення «кордону РФ» нідерландським фрегатом Evertsen, який нібито рухався в бік Керченської протоки, повідомляє ТАСС.

«24 червня 2021 року засобами об’єктивного контролю Чорноморського флоту за діями кораблів НАТО в Чорному морі було встановлено, що фрегат Evertsen ВМС Нідерландів, який знаходився в нейтральних водах, змінив курс проходження і почав рух в напрямку Керченської протоки. Для попередження порушення кордону територіальних вод Російської Федерації в повітря зі складу чергових сил були підняті винищувачі Су-30 і бомбардувальники Су-24, які виконали на безпечній відстані прольоти поблизу корабля ВМС Нідерландів», – йдеться в заяві.

У військовому відомстві РФ також зазначили, що після прольотів російських літаків фрегат відразу змінив курс від «кордону РФ» і продовжив слідування колишнім маршрутом.

«Польоти російських літаків виконувалися відповідно до міжнародних правил використання повітряного простору», – підкреслили в російському Міноборони.

Нагадаємо:

  • 18 червня  2021 року до порту Одеси з дружнім візитом зайшли два ракетні кораблі НАТО – есмінець ВМС Великої Британії HMS Defender (D 36) та фрегат ППО ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen (F 805).
  • 23 червня 2021 року Міноборони РФ заявило, що російські військові і прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь і зробили «попереджувальне» бомбометання по курсу британського есмінця HMS Defender, коли він проходив в районі мису Фіолент біля берегів окупованого Росією Криму.
  • У Міноборони Великобританії спростували заяву РФ про відкриття попереджувального вогню по есмінцю Defender, а також заперечували, що на шляху проходження корабля російською стороною проводилося бомбометання. У британському військовому відомстві заявили, що корабель ВМС Великобританії здійснював мирний прохід через територіальні води України відповідно до норм міжнародного права.