Держприкордонслужба щодня штрафує 80-120 жителів ОРДЛО, які змушені їхати в Україну через РФ – правозахисник

Новини
ОРДЛО
КПП «Гоптівка» на кордоні України і РФ, Харківська область Фото: kh.depo.ua

Українські прикордонники щодня штрафують 80-120 жителів ОРДЛО, які через закриті КПВВ на лінії розмежування на Донбасі змушені в’їжджати на підконтрольну територію України через Росію. У число оштрафованих потрапляють навіть люди з інвалідністю.

Про це повідомив засновник «Східної Правозахисної Групи» (ВПГ) Павло Лисянський в Facebook.

Він зазначив, що минулого тижня адвокати ВПГ отримали позитивні рішення Дзержинського районного суду Харкова щодо скасування постанов про адміністративне стягнення прикордонників. Це вже шостий суд, який виносить рішення на користь громадян України, які живуть на окупованому Донбасі. До цього позови адвокатів ВПГ задовольнили Дергачівський суд Харківської області, Селідівський і Краматорський суди Донецької області, Сєверодонецький і Лисичанський суди Луганської області.

«Кожен день, команда наших адвокатів подає 5-10 позовів по скасуванню постанов прикордонників, водночас прикордонники штрафують 80-120 людей на день. При притягненні людини до адміністративної відповідальності, порушуються права людини на захист. Для того, щоб припинити цей процес, потрібна політична воля, а не зміни в законодавстві. Згідно ст.22 КУпАП прикордонники мають право оголошувати усне попередження, а не штрафувати людину», – зазначив Лисянський.

Він також розповів, що нещодавно прикордонники оштрафували жінку, інваліда першої групи по зору, яка їхала з ОРДЛО на підконтрольну українській владі територію для проходження медичного обстеження.

«При перевірці документів вона пояснила прикордонникам наміри свого приїзду в Україну, посилалась на ст.18 КУпАП, але все одно отримала постанову про адміністративне стягнення у вигляді штрафу 1700 грн. Нагадую, що мешканці ОРДЛО, громадяни України вимушені їхати в Україну через РФ, тому що окупанти закрили КПВВ та не випускають людей», – написав правозахисник.

Як повідомлялось, нардеп Муса Магомедов розповів про порядок дій для жителів ОРДЛО, яких в пунктах пропуску на україно-російському кордоні штрафують співробітники Держприкордонслужби при проїзді на підконтрольну українській владі територію з тимчасово окупованих районів Донбасу через Росію.

Прикордонники в КПП «Мілове» на україно-російському кордоні змушують жителів ОРДЛО, які змушені їхати на підконтрольну територію України через РФ, відмовлятися від правової допомоги при складанні протоколу про адміністративне порушення. В результаті вони не можуть оскаржити в суді накладений на них адмінштраф за незаконний перетин держкордону між окупованой територією Донбасу і Росією.

Правозахисники розробили новий алгоритм дій, як уникнути штрафів жителям ОРДЛО, які через закриті КПВВ на лінії розмежування на Донбасі змушені виїжджати на підконтрольну Україні територію через Росію. Вже є позитивні результати.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомив, що у Кабміні опрацьовують питання скасування штрафів за незаконний перетин держкордону для жителів окупованого Донбасу, які через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені приїжджати на підконтрольну територію України через Росію.
  • Правозахисник пояснив, яка адміністративна відповідальність передбачена українським законодавством за виїзд з окупованого Донбасу на підконтрольну Україні територію через Росію, а також які нюанси є при застосуванні адмінштрафів співробітниками Держприкордонслужби.