Європарламент покарав депутатів, які їздили «спостерігати за голосуванням» в Криму – EU Observer

Новини
Європейський парламент Фото: enar.dk

Європейський парламент покарав п’ятьох французьких депутатів, які самовільно їздили до окупованого Криму «спостерігати за голосуванням» в ході незаконно організованого Росією на півострові «референдуму» щодо змін до Конституції РФ. Їм до кінця року заборонено відвідувати офіційні місії Європарламенту зі спостереження за виборами.

Про це пише видання EU Observer з посиланням на джерела.

Як повідомляється, в «чорний список» включені п’ятеро французьких депутатів з крайньої правої фракції «Ідентичність і демократія»: Вірджіні Жорон, Ерве Жювен, Жан-Лін Лакапель, Тьєррі Маріані і Філіп Олів’є. Влітку 2020 року вони відвідали без дозволу України окупований Крим з «наглядовою місією» під час організованого Росією «референдуму» щодо змін до Конституції РФ.

Крім того, в «чорний список» також потрапили три представника вкрай лівих сил «Європейських об’єднаних лівих» / «Зелених лівих Півночі» (GUE / NGL) – ірландці Клер Дейлі і Мік Уоллес і іспанець Ману Пінеда, які самовільно їздили на вибори в Еквадор і Венесуелу.

Включення євродепутатів в «чорний список» означає, що їм до кінця цього року заборонено відвідувати офіційні місії Європарламенту зі спостереження за виборами.

У липні 2020 року Європарламент дистанціювався від групи французьких євродепутатів, які поїхали без дозволу України до окупованого Криму для спостереження за «виборчим процесом», організованим Росією. Речник Європарламенту назвав їх поїздку «приватним візитом», зазначивши, що «це не офіційна делегація Європейського парламенту.

Нагадаємо:

  • 23 березня 2021 року президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО від 23 березня щодо запровадження санкцій проти майже 80 компаній з Росії та окупованого Криму, включаючи вкрадені в України «Чорноморнафтогаз» та «Масандру», а також двох компанії з Білорусі. Також українські санкції застосовані до 23 росіян, включаючи членів Ради Федерації, чиновників з МВС РФ та ФМС РФ, а також трьох євродепутатів з Франції, які незаконно відвідували окупований Крим.
  • Депутати Європарламенту від Франції Вірджіні Жорон, Філіп Олів’є і Жан-Лін Лакапель, щодо яких РНБО України ввела санкції за їхню поїздку до окупованого Криму без дозволу української влади в 2020 році, вважають їх незаконними і вирішили скаржитися на них президенту Європарламенту.