Пушилін пояснив, у кого з жителів, які виїхали з ОРДО, не заберуть залишене житло

Новини
Ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін Фото: ДАН

Так званий «глава ДНР» Денис Пушилін підтвердив, що «влада» ОРДО має намір використовувати у своїх цілях житло, залишене жителями, які виїхали з непідконтрольної Україні частини Донеччини. Однак зазначив, що забирати його будуть нібито тільки в певних випадках.

Коментар Пушиліна з цього питання опублікував один з донецьких телеграм-каналів, пише сайт «Новости Донбасса».

Ватажок «ДНР» запевняє, що якщо власник житла «не злочинець» і вчасно оплачує комунальні послуги, то йому нічого не загрожує. При цьому він визнав, що «перекоси можуть бути».

«Це питання довго обговорювалося. До питань приватної власності треба підходити вкрай акуратно. Тому ті механізми, які розроблені, дозволяють захистити приватну власність, за винятком певних моментів, які чітко прописані і зарегламентовані. Тому якщо громадяни не є злочинцями по відношенню до республіки, якщо вони є добропорядними платниками та інше, які знаходяться тут, ніяких проблем не буде», – заявив Пушилін.

«Але руку на пульсі тримаємо і тут перегинів бути не має. На крайній випадок – є суд для встановлення якихось спірних моментів», – додав він.

Нагадаємо:

  • Переселенцям з окупованого Донбасу необхідно здійснювати постійний моніторинг власності (житло, транспортні засоби, бізнес-нерухомість та ін.), яка залишилася на непідконтрольній території. При певних обставинах окупаційні адміністрації в «Л-ДНР» її можуть визнати безхазяйною і вилучити.
  • У лютому 2021 року в «ДНР» була створена так звана «міжвідомча комісія з питань управління безхазяйними нерухомими речами». «Комісія» розглядала заяви різних «органів ДНР», які виявили нерухомість, яка «має ознаки безгосподарності». Тепер повноваження щодо виявлення, обліку та прийняття в «муніципальну власність» визнаного «безхазяйним» майна передані «адміністраціям» в містах і районах.
  • З травня 2021 року на території так званої «ДНР» введений новий порядок виявлення, обліку та прийняття в «муніципальну власність» безхазяйної нерухомості та відумерлого (виморочного) майна: будинків, квартир, земельних ділянок.
  • Правозахисники дали поради, що потрібно робити громадянам, які виїхали з непідконтрольної території Донецької області, залишивши там свою нерухомість, яку «влада» так званої «ДНР» тепер визнає «безхазяйною», опечатує і має намір забрати у власність «республіки».