Україна буде членом НАТО, це питання часу і ціни, яку ми заплатимо – Кулеба

Новини
НАТО

Вступ України в НАТО – це питання часу і ціни, яку країна повинна заплатити за цей крок. Поки Україна не є членом Альянсу – вона повинна оточити себе альянсами з дружніми державами.

Про це глава МЗС України Дмитра Кулеба заявив під час виступу на всеукраїнському форумі «Україна 30. Міжнародна політика» в Києві, пише РБК-Україна.

«Україна буде членом НАТО. Це питання часу і ціни, яку ми заплатимо. А поки ми не члени Великого Альянсу, повинні оточити себе альянсами з дружніми державами», – сказав Кулеба.

За його словами, поки Україна не є членом НАТО, країна не має гарантій безпеки від інших держав. «Низка важливих країн світу з політичних причин не продає нам озброєння, яке здатне зміцнити нашу оборону. Це сувора реальність», – уточнив він.

«На цьому тлі ми розвинули військово-технічне співробітництво з США, Великобританією і Туреччиною. Ніхто не вірив у це, але нам вдалося приєднати Україну до Програми розширених можливостей НАТО», – підкреслив міністр.

Нагадаємо:

  • В червні 2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей (EOP) НАТО. Україна стала шостим партнером по розширеним можливостям НАТО поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на областях, що представляють взаємний інтерес.
  • 4 червня 2021 року РНБО України розглянула питання про невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України до НАТО й ухвалила низку відповідних рішень.
  • За словами заступника глави Офісу президента Андрія Сибіги, Україна впевнена, що зробила все необхідне для отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Ключові країни світу, євроатлантичне співтовариство підтримують прагнення України вступити до Північноатлантичного Альянсу.