В окупованому Криму Росія вже розмістила потенційні носії ядерної зброї – Джапарова

Новини
ядерного оружия
Фото: РИА Новости / Рамиль Ситдиков

В окупованому Криму РФ вже розмістила потенційні носії ядерної зброї. Також РФ постійно збільшує в Криму кількість своїх військових та воєнної техніки.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова під час форуму «Україна 30. Міжнародна політика».

«Росія активно розбудовує військову інфраструктуру для своєї ядерної зброї. Реконструює інфраструктуру сховищ ядерних боєголовок радянських часів. На півострові вже розміщені потенційні носії ядерної зброї. Російський президент надав Росгвардії право блокувати акваторії Чорного та Азовського морів. Це дійсно створює суттєві перешкоди для міжнародної навігації, загрожує безпеці та стабільності України, у світі та Південно-Східній Європі», – додала Джапарова.

Як повідомлялось, 23 лютого 2021 року очільник МЗС України Дмитро Кулеба під час виступу в сегменті високого рівня Конференції з роззброєння 2021 року заявив, що Росія активно нарощує ядерний потенціал на території тимчасово окупованого Криму, підриваючи без’ядерний статус українського півострова.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року голова комітету Держдуми РФ з оборони Володимир Шаманов повідомив, що Росія розмістила в окупованому Криму далекі надзвукові ракетоносці Ту-22М3, які здатні знищити будь-які цілі в Європі та можуть нести ядерну зброю.
  • 12 грудня 2020 року заступник Постійного представника України в ООН Юрій Вітренко на засіданні Генасамблеї ООН висловив побоювання щодо можливості розгортання РФ ядерного потенціалу в окупованому Криму.
  • 17 грудня 2020 року Євросоюз висловив серйозну стурбованність розміщенням Росією в окупованому Криму літаків і ракет, здатних нести ядерні боєприпаси, а також захопленням нею колишніх об’єктів зберігання ядерної зброї на півострові.
  • За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, Росія розмістила в окупованому Криму носії ядерної зброї і проінспектувала побудовані ще за часів СРСР на півострові об’єкти для її зберігання.