У Києві активісти і правозахисники проводять акцію на підтримку арештованого в Криму журналіста Єсипенка – трансляція

Новини

У Києві активісти і правозахисники проводять акцію на підтримку арештованого в Криму журналіста Владислава Єсипенка, якому окупанти сьогодні, 6 липня, продовжили арешт ще на півроку.

Трансляцію веде Центр з прав людини ZMINA.

«У Києві на Майдані Незалежності зберуться журналісти, правозахисники, інші небайдужі люди на Акція солідарності з журналістом Владиславом Єсипенком, ув’язненим в окупованому Криму», – йдеться в повідомленні.

Єсипенко залишиться в СІЗО до 18 січня цього року.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, за підсумками засідання захисник Тарас Омельченко повідомив, що «суддею» Длявером Берберовим для журналіста обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на шість місяців – він залишається в СІЗО до 18 грудня.
 
Також «суд» відхилив всі клопотання захисту і відмовив у визнанні ряду доказів неприпустимими без їх дослідження в ході судового слідства. Наступне засідання заплановано на 15 липня о 14.00.
 
Як повідомляє Кримська правозахисна група, «суддя» Длявер Берберов вже брав участь в політично мотивованих справах. Так, за даними КПГ, Берберів виніс 2 вироки за ухилення від призову (штрафи 50 тисяч і 20 тисяч рублів), адміністративний штраф в 10 тисяч рублів за поодинокі пікети, а також виніс постанову про утримання під вартою Ісмаїла Рамазанова, який, нагадаємо, був звинувачений в «екстремістських висловлюваннях» (у 2019 кримінальну справу проти Рамазанова було закрито в зв’язку з відсутністю в його діянні складу злочину).

У Києві та Вінниці проведуть акцію на його підтримку. Організатори акції – Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA і Національна спілка журналістів України.

О 18:00 на Майдані Незалежності в Києві журналісти і правозахисники зберуться, щоб висловити солідарність з заарештованим у Криму колегою. У Вінниці захід на підтримку Єсипенка в цей же час заплановано на Європейській площі.

Організатори пропонують провести онлайн-флешмоб: опублікувати в соціальних мережах фотографію з портретом Владислава Єсипенка і хештег #FreeYesypenko і ​​#CrimeaisUkraine.

Листи для Владислава Єсипенка можна писати на електронну пошту [email protected].

Як повідомлялось, на початку травня стало відомо, що в Криму Владиславу Єсипенко інкримінують ще одне обвинувачення – за ст. 222 КК РФ (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів).

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року в Криму співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня, – Єлизавету Павленко і Владислава Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку. 12 березня про їх затримання повідомило видання Крим.Реалії.
  • 16 березня ФСБ повідомила про затримання Владислава Єсипенка, заявивши, що він нібито працює на Службу зовнішньої розвідки України і що в його машині знайшли вибуховий пристрій. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Єсипенка до 11 травня 2021 року, він підозрюється за ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів).
  • 16 березня президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай визнав, що Владислав Єсипенко є позаштатним співробітником видання Крим.Реалії, для якого знімав відео і фото в Криму, і закликав Росію негайно його звільнити.
  • 6 квітня 2021 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на арешт Владислава Єсипенка. На засіданні журналіст розповів подробиці того, як його після затримання 10 березня катували російські силовики, щоб вибити зізнання про нібито роботу на українську розвідку.