Нардеп Умеров закликав міжнародну спільноту сприяти звільненню фрілансера Єсипенка та інших громадянських журналістів у Криму

Новини
Рустем Умєров, народний депутат (фракція ГОЛОС) Фото: YouTube RadaTVchannel

Народний депутат фракції «Голос», член делегації України в ПАРЄ Рустем Умєров закликав міжнародну спільноту сприяти звільненню фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка та інших громадянських журналістів, які незаконно утримуються в окупованому Криму, а також всіх українських політв’язнів, які утримуються на півострові та на території Росії.

Про це нардеп заявив, виступаючи з трибуни Верховної Ради 13 липня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на виступ Умерова.

«6 липня так званий «суд» в окупованому Сімферополі продовжив арешт Владислава Єсипенка ще на шість місяців. Це ще півроку катувань та життя в нелюдських умовах. Владислав Єсипенко – позаштатний журналіст Радіо Свобода», – сказав нардеп.

Він нагадав, що Єсипенка затримали співробітники 10 березня після того, як він працював на акції до Дня народження Тараса Шевченка. Журналіста обвинуватили у нібито роботі на спецслужби України та зберіганні вибухового пристрою. Майже місяць до нього не пускали адвокатів і катували, щоб вибити зізнання.

«Нажаль таких історій сотні в Криму. За одним і тим же сценарієм уже восьмий рік Росія кидає за ґрати кожного, хто не приймає її режим. Кримськотатарський прапор, зйомка відео на телефон, репост публікацій, українська мова – не знаю, що може стати злочином для окупаційної влади. Сьогодні понад 100 громадян України незаконно ув’язнені за політичними мотивами у Росії та в окупованому Криму. Переважна більшість з них – кримські татари. Ще майже 300 заручників незаконно утримуються на території ОРДЛО. Це не просто цифри чи статистика. За кожним прізвищем чиєсь поламане життя, за кожним фото – родини, які їх переглядають та чекають, коли їх син, тато та дідусь чи коханий повернеться додому», – наголосив Умеров.

«Цим виступом я закликаю міжнародну спільноту сприяти визволенню українських громадян Владислава Єсипенка, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Сейрана Салієва, Тимура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Марлена Асанова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – цих громадянських журналістів з Криму і кожного з переліку політичних в’язнів. Ми також працюємо над законопроєктом про політичних в’язнів в рамках Кримської платформи, щоб інтеграція та повернення до звичного життя для цих людей були максимально комфортними. Наш обов’язок – звільнити наших людей», – додав він.

Як повідомлялось, 6 липня 2021 року «Сімферопольський районний суд» продовжив арешт Владиславу Єсипенку до 18 грудня 2021 року.

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року в Криму співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня, – Єлизавету Павленко і Владислава Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку. 12 березня про їх затримання повідомило видання Крим.Реалії.
  • 16 березня ФСБ повідомила про затримання Владислава Єсипенка, заявивши, що він нібито працює на Службу зовнішньої розвідки України і що в його машині знайшли вибуховий пристрій. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Єсипенка до 11 травня 2021 року, він підозрюється за ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів).
  • 6 квітня 2021 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на арешт Владислава Єсипенка. На засіданні журналіст розповів подробиці того, як його після затримання 10 березня катували російські силовики, щоб вибити зізнання про нібито роботу на українську розвідку.
  • На початку травня 2021 року стало відомо, що в Криму Владиславу Єсипенко інкримінують ще одне обвинувачення – за ст. 222 КК РФ (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів).