Коломойський «кинув» білоруського олігарха на $20 млн за вугілля для «Центренерго» – ЗМІ

Новини
Микола Воробей в Ігор Коломойський Колаж: kyivpost.com

Компанія «NT Marine», пов’язана з білоруським олігархом Миколою Вороб’єм, який перебуває під санкціями ЄС, намагається вибити $20 млн боргу з афілійованої з бізнесменом Ігорем Коломойським компанії «Sanderlyn» за вугілля, яке вона перепродала державній компанії «Центренерго».

Як пишуть «Наші гроші», про це йдеться у статті у англомовному виданні «Kyiv Post».

За інформацією джерел «Kyiv Post», Коломойський «кинув» Вороб’я в 2019 році, відмовившись платити за вугілля, яке компанія «Sanderlyn» перепродала державному «Центренерго».

6 квітня поліція Ізраїлю відкрила кримінальне провадження за фактом шахрайства.

У списку підозрюваних, за словами джерела «Kyiv Post», п’ять осіб – Ігор Коломойський, бізнес-партнер Коломойського Михайло Кіперман, Марія Кіперман, екс-нардеп Євген Геллер, який займався вугіллям для «Центренерго» і колишній гендиректор «Приватбанку» Олександр Дубілет, який курирував фінансові питання.

Як пише «Kyiv Post», 14 жовтня 2019 року компанія «Sanderlyn», зареєстрована на Кіпрі, підписала угоду з естонською «NT Marine» на постачання 320 тис тон вугілля в Україну. Ціна питання $25 млн, або $78 за тонну. Протягом трьох тижнів «NT Marine» відвантажила вугілля в Україну. Вугілля в результаті було перепродане «Центренерго». Це сталося саме тоді, коли компанії, пов’язані з Коломойським, продавали вугілля і газ «Центренерго» вище за ринок і купували електроенергію нижче за ринок.

«Sanderlyn» внесла передоплату $5 млн. Решту $20 млн «Sanderlyn» відмовилася платити, посилаючись на те, що «Центренерго» не сплатило постачання вугілля.

Зв’язок Коломойського і «Sanderlyn» простежується через фірму «Синтез Ойл» Коломойського. Кіпріотка Євтихія Ксенофонтос є номінальним власником «Синтез Ойл» через кіпрські офшори. Вона ж вказана директором «Sanderlyn».

4 липня низка кіпрських компаній, пов’язаних з Ксенофонтос, були закриті.

«Sanderlyn» і «Синтез Ойл» Коломойського продавали вугілля «Центренерго» одночасно. Обидві компанії купували вугілля за однаковою ціною – $78 за тонну. Обидві встановлювали маржу приблизно у $10 за тонну для «Центренерго». Це $3,2 млн, зароблені за три тижні на перепродажі 320 тис тонн вугілля.

«NT Marine» хоче стягнути гроші через суд.

Офіційно компанія належить громадянину Естонії Олексію Чулецю, якого балтійські ЗМІ пов’язують з олігархом Миколою Вороб’єм, який наближений до білоруського диктатора Олександра Лукашенка.

Джерело, близьке до «NT Marine» підтвердило, що компанія належить Вороб’ю. Білоруський олігарх знаходиться під санкціями ЄС.

Національне антикорупційне бюро України знає про кримінальне провадження в Ізраїлі.

ЗМІ також повідомляли, що Микола Воробей є другом і бізнес-партнером Віктора Медведчука, голови політради ОПЗЖ та кума Володимира Путіна.

Нагадаємо, у 2021 році Володимир Зеленський підписав рішення РНБОУ про санкції проти Медведчука та відібрав у близької до нього компанії трубопровід, по якому фірма Вороб’я качала дизельне паливо з Росії в Україну.

  • 18 березня 2019 року АМКУ надав білоруській компанії «Нафтобітумний завод» дозвіл на придбання частки, що перевищує 50%, в статутному капіталі контрольованого оточенням Віктора Медведчука ТОВ «Прикарпатзахідтранс» (Рівне), основним активом якогої є трубопровід, по якому з Росії та Біларусі транспортується дизпаливо в Україну та Угорщину. «Нафтобітумний завод» належить одному з найбагатших бізнесменів Біларусі Миколі Вороб’ю, чий бізнес пов’язаний з поставками російської нафти та нафтопродуктів.
  • 19 лютого 2021 року РНБО України ввела санкції проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб, в тому числі стосовно нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука і його дружини, телеведучої Оксани Марченко, а також кількох громадян РФ. Також РНБО доручила Кабміну вжити необхідних заходів для повернення в державну власність частини нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», що проходить територією України.
  • 19 лютого 20121 року ці рішення РНБО були введені в дію указами президента №64/2021 та №66/2021, відповідно.
  • В лютому 2021 року Вищий антикорупційний суд за клопотанням детективів НАБУ та прокурорів САП наклав арешт на майно технологічного комплексу розташованої на території України частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», яку приватизувало ТОВ «Прикарпатзахідтранс», що афільоване з Віктором Медведчуком.