ВАКС арештував частину нафпродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», яку приватизувала афільована з Медведчуком компанія

Новини
Фото: nabu.gov.ua

Вищий антикорупційний суд за клопотанням детективів НАБУ та прокурорів САП наклав арешт на майно технологічного комплексу розташованої на території України частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», яку приватизувало ТОВ «Прикарпатзахідтранс», що афільоване головою політради партії «Опозиційний блок – За життя» Віктором Медведчуком.

Про це повідомляє Національне антикоррупційне бюро України.

Як зазначається, ухвалою слідчого судді ВАКС від 23 лютого 2021 року заборонено розпорядження, відчуження та користування об’єктами та лінійними ділянками, які безпосередньо задіяні у забезпеченні виробничої діяльності комплексу.

«Відповідне майно передадуть в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Йдеться про будівлі, споруди, лінійні ділянки, технологічні об’єкти тощо, які розташовані на території Житомирської, Рівненської, Львівської, Закарпатської областей. До визначення управителя цим майном із боку АРМА воно перебуватиме на відповідальному зберіганні АТ «Уктранснафта», – йдеться у повідомленні.

Фото: nabu.gov.ua

Як вказали у Бюро, накладення арешту ініційовано в межах розслідування обставин передачі права власності на частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», що проходить територією України, суб’єктам господарювання, які можливо причетні до РФ. Цю схему НАБУ та САП розслідують із 2017 року.

Нафтопродуктопровід «Самара-Західний напрямок» був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Водночас, дочірня компанія російської АК «Транснафтопродукт» цей трубопровід у власність України не передала. У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу, що проходить українською територією, за Україною, а Апеляційний та Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили.

У 2015 році Господарський суд Рівненської області ці рішення скасував нібито за нововиявленими обставинами. У подальшому, в 2017 році, цей же суд ухвалив рішення, в основі якого був завідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи експертів ДП «УкрДІАП», яким визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» за ТОВ «Прикарпатзахідтранс», що є дочірнім підприємством АК «Транснафтопродукт».

Фото: nabu.gov.ua

Українська ділянка нафпродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» належить «ПрикарпатзЗхідтранс» (Рівне), яке до 2016 року було структурним підрозділом «Транснафтопродукту» російської «Транснафти». У лютому 2016 року «Транснафта» продала «ПрикарпатЗахідтранс» швейцарській International Trading Partners AG.

У березні 2019 року АМКУ дозволив виробничому унітарному підприємству «Нафтобітумний завод», що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру «Інтерсервіс», отримати контроль над ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс».

Зараз ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс» зі статутним капіталом 105,56 млн грн належить «Нафтобітумному заводу» (51%), International Trading Partners (48% якої пов’язують із Віктором Медведчуком) та громадянину Німеччини Анатолію Шеферу (1%).

Нагадаємо:

  • 19 лютого 2021 року РНБО України ввела санкції проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб, в тому числі стосовно нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука і його дружини, телеведучої Оксани Марченко, а також кількох громадян РФ. Також РНБО доручила Кабміну вжити необхідних заходів для повернення в державну власність частини нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», що проходить територією України.
  • 19 лютого 20121 року ці рішення РНБО були введені в дію указами президента №64/2021 та №66/2021, відповідно.