КСУ визнав конституційним закон про функціонування української мови як державної

Новини
Фото: Reuters

Конституційний Суд України 14 липня визнав конституційним закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це інформує відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

«Конституційний Суд України визнав конституційним Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Відповідне Рішення Суд ухвалив 14 липня на пленарному засіданні Великої палати Суду у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, рішення Суду буде оприлюднено на офіційному вебсайті 15 липня.

Рішення КСУ про конституційність закону про мову привітав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Вітаю рішення Конституційного Суду, який проявив державницьку позицію та став на бік національних інтересів України. Захист мови – це захист національних інтересів України. На 30-му році Незалежності у нас немає права на поразки. Особливо приємно, що ми маємо це рішення напередодні 16 липня – другої річниці дії мовного закону та нового етапу імплементації його важливих норм», – написав Кремінь у Facebook.

Як повідомлялось, з 16 січня 2021 року в Україні набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно з якою єдиною мовою у всіх сферах обслуговування споживачів стає українська, за виключенням випадків, коли споживач попросить обслуговувати його іншою мовою.

Нагадаємо:

  • 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №5670-д «Про функціонування української мови як державної», згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в державних установах і суспільстві. Закон не обмежує прав національних меншин і корінних народів, не втручається в сферу релігійних обрядів і особистого спілкування і дозволяє отримувати сервіс іншою мовою, якщо сторони погоджуються. При цьому порядок застосування мов в Україні визначається виключно статтею 92 закону.
  • 21 червня 2019 року до КСУ надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності закону.
  • 7 липня 2020 року Велика палата КСУ розпочала розгляд справи.