У Чехії білорусу, який воював проти України на Донбасі, збільшили термін на 16 років

Новини
Олексій Фадєєв у міському суді Праги, 27.07.2020 Фото: idnes.cz

Вищий суд в Празі в апеляційній інстанції підвищив покарання громадянину Білорусі Олексію Фадєєву, який в 2020 році був засуджений до 4,5 років позбавлення волі за участь у війні проти України на Донбасі.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Після винесення вироку в 2020 році захист і обвинувачення заявили, що мають намір його оскаржити.

Сьогодні апеляційний сенат Вищого суду в Празі ухвалив, що суд першої інстанції недостатньо точно визначив вину Фадєєва. Його засудили лише за «участь в організованому злочинному угрупованні». Апеляційний суд додав також звинувачення в «терористичному нападі» і визначив Фадєєву виняткове покарання: через його участі в організованих злочинних угрупованнях верхня межа терміну була підвищена на третину.

Таким чином, Фадєєв засуджений до 21 року позбавлення волі. Також йому присуджено висилка з Чехії на необмежений термін.

Вирок після рішення апеляційної інстанції вступив в силу, але на нього ще можна подати касаційну скаргу до Верховного суду Чехії.

Нагадаємо:

  • У січні 2017 року Печерський райсуд Києва засудив на 13 років позбавлення волі найманця з Бразилії Рафаеля Лусваргі, який брав участь в бойових діях на Донбасі на боці бойовиків. В серпні 2017 року Апеляційній суд Києва скасував вирок і відправив справу на новий розгляд. 2 травня 2019 року Павлоградський міський районний суд Дніпропетровської області визнав Лусваргі винним в участі у незаконних збройних формуваннях в Україні та терористичній організації і засудив його до 13 років в’язниці з конфіскацією майна.
  • У липні 2018 року Україна передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) списки всіх іноземців, які воювали на Донбасі у лавах російсько-окупаційних військ.
  • У серпні 2018 року в Італії правоохоронці заарештували представників організованого злочинного угруповання, які займалися вербуванням найманців для участі у війні на Донбасі на стороні проросійських бойовиків. Інформацію про участь італійців у бойових діях надали українські дипломати.
  • 17 травня 2019 року суд міста Пардубіце (Чехія) засудив до трьох років ув’язнення умовно чеського військовослужбовця Еріка Ешту, який брав участь у діяльності незаконних збройних формувань на окупованих територіях Донецької області.