Незаконно засуджена в Криму мешканка Севастополя Довгопола сподівається повернутися в Україну при обміні утримуваних осіб з РФ

Новини
Галина Довгопола Фото: CrimeaUA1 / Twitter

Незаконно засуджена в окупованому Криму нібито за «держзраду» 66-річна мешканка Севастополя Галина Довгопола, яка утримується в московському СІЗО «Лефортово», сподівається, що зможе повернутися в Україну разом з іншими політв’язнями Кремля в результаті обміну утримуваних осіб з Росією в рамках домовленостей в нормандському форматі.

Про це Довгопола написала в листі колишньому політв’язню Кремля з Криму, режисерові Олегу Сенцову, яке він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

«Якщо виживу (все ж вік), то моя дорога тільки в Україну. Я не хочу в Крим, не можу більше бачити, як він гниє зараз, новини дивлюся по телевізору, фільтрую. Дорогі наші, скоро «нормандський формат», нагадайте З.В. (Володимиру Зеленському – ред.), щоб включив питання про обмін. Наші тут дуже сподіваються. Від себе обіцяю активну роботу на благо України. Закінчую. Я постараюся вижити», – зазначила політув’язнена.

Вона також розповіла, в яких умовах її утримують в російському ув’язненні.

«Тримали мене в повній ізоляції. Консула України так і не допустили, хоча я просила просто хвилинного побачення без єдиного слова. Але, незважаючи на все це, я знаю, що ні за яких обставин з мною, я не відречуся і не зраджу Україну», – написала Довгопола.

Вона також повідомила, що вже відбулося засідання апеляційного суду з розгляду апеляції на її вирок і тепер очікує свого етапування до місця відбування незаконного покарання.

«На сьогодні пройшло вже шоу під назвою «апеляційний суд». Скоро мене кудись відвезуть і мені залишиться тільки зв’язок з консульством України в Москві, як це було раніше», – зазначила Довгопола.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2019 року співробітники ФСБ затримали за підозрою «в державній зраді» 64-річну жительку Севастополя Галину Довгополу, яка народилася у Бахчисараї. ФСБ стверджвала, що жінка нібито була завербована українськими спецслужбами і за завданням Головного управління розвідки Міноброни України «цілеспрямовано здійснювала збір секретних відомостей військового характеру». Їй інкримінували ст.275 КК РФ (державна зрада), яка передбачає безальтернативне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 20 років.
  • 24 березня 2021 року в Криму «Севастопольський міський суд» засудив Галину Довгополу до 12 років позбавлення волі за «державну зраду».