З дна Азовського моря добули першу партію прісної води, її якість перевіряють – віце-прем’єр РФ

Новини
Узбережжя Азовського моря у Криму Фото: РИА Новости / Сергей Мальгавко

З джерел, розташованих під дном Азовського моря, добули першу партію прісної води, яку передбачається використовувати для водопостачання окупованого Криму. Її якість зараз перевіряють фахівці в Москві.

Про це 30 липня повідомив журналістам в Сімферополі російський віце-прем’єр Марат Хуснуллін, який курирує окупований Крим в уряді РФ, передає ТАСС.

«Сьогодні нам доповіли, що з Азовського моря першу партію води добули. Зараз її перевіряють на стан», – сказав Хуснуллін.

Він уточнив, що всі дані з якості видобутої води, а також про обсяги її запасів будуть отримані до кінця вересня, коли будуть додатково пробурені ще кілька свердловин.

«Можу сказати, що ми знайшли воду на глибині 100 м, якість її [зараз досліджується]. Вчора-сьогодні забрали, відправили в Москву, щоб дізнатися, що це за вода. Що вода там є – це точно. Друге питання – в якому обсязі. Ми зараз пробуримо ще кілька свердловин до кінця вересня, в кінці вересня матимемо всі дані», – додав Хуснуллін.

Він також заявив, що запасів води в Криму вистачить на найближчі два роки.

«Зараз у нас водосховища наповнилися, у нас є дворічний запас води. На найближчі два роки проблема води вирішена», – сказав російський віце-прем’єр.

Він уточнив, що за останні півроку вдалося збільшити видобуток води на 110 тис. кубометрів за рахунок нових підземних свердловин. Крім того, за його словами, сьогодні активно йде робота щодо зниження втрат в системі водопостачання.

Як повідомлялось, 17 грудня 2020 року президент РФ Володимир Путін заявив, що вирішувати проблему водозабезпечення окупованого Криму за рахунок опріснення морської води дорого. За його словами, на півострові є достатні запаси прісної води, її треба тільки ефективно використовувати. Крім того, є ідея шукати прісну воду під Азовським морем. 30 грудня 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов заявив, що роботи з розробки запасів прісної води під Азовським морем, які можуть бути використані для вирішення проблеми дефіциту води в окупованому Криму, займуть кілька років.

8 квітня «віце-прем’єр Криму» Євген Кабанов повідомив, що одна з «провідних російських компаній» почала розвідувальні роботи для вивчення потенціалу водоносних шарів під дном Азовського моря, які можуть стати ще одним джерелом для водопостачання Криму.

За інформацією акціонерного товариства «Росгеологія», запаси прісної води під Азовським морем, які можна щорічно використовувати для постачання до окупованого Криму, оцінюються, за попередніми даними, в 0,5-1,2 млрд куб. м.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня 2020 року в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.