Нові карантинні правила перетину кордону, КПВВ на Донбасі й на адмінкордоні з Кримом запрацюють з 5 серпня

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Нові, посилені карантинні правила перетину кордону, КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з  тимчасово окупованим Кримом почнуть діяти з 5 серпня.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузин в ефірі телеканалу «1+1».

«Нові правила перетину державного кордону, ця постанова (зміни до постанови КМУ №1236 від 9 грудня 2020 року – ред.) набуде чинності 5 серпня», – сказав Кузін, зазначивши, що постанова була опублікована 29 липня і набуває чинності через 7 днів після моменту опублікування.

Згідно зі змінами, іноземні громадяни для перетину кордону України повинні мати ПЛР-тест, страховку на той випадок, якщо вони захворіють на території України. Після перетину кордону вони повинні активувати додаток «Вдома», після цього протягом 71 години здати або ПЛР-тест на визначення COVID-19, або тест на визначення антигену до COVID-19.

Говорячи про перетин кордону громадянами України, Кузін вказав, що вони можуть на кордоні пред’явити міжнародне свідоцтво про вакцинацію або документ про отримання першої дози вакцини від COVID-19. У разі, якщо таких документів у громадянина немає, то необхідно встановити додаток «Вдома» і протягом 72 годин здати ПЛР-тест.

Також, повідомив головний державний санітарний лікар, поновлюється обов’язкова здача безкоштовних експрес-тестів на антиген коронавірусу в КПВВ на лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях, а також на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом.

За інформацією міністерства охорони здоров’я України, для перетину КПВВ при відсутності документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ в перелік дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях або довідки 063-О про перше щеплення за курсом вакцинації від COVID-19 (крім осіб до 18 років), потрібно буде здати безкоштовний експрес-тест на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2.

При цьому українські прикордонники не будуть брати до уваги документ про вакцинацію російськими препаратами (Супутник V, ЕпіВакКорона тощо.), оскільки на території України вони не визнаються.

Як повідомлялося, 28 липня 2021 року Кабмін України вніс зміни до постанови КМУ №1236 від 9 грудня 2020 року про протиепідемічні обмеження в частині перетину державного кордону і проходження самоізоляції особами, які повертаються з-за кордону. Правила перетину кордону були посилені для протидії можливій хвилі захворюваності штамом коронавируса «Дельта». Зокрема, всі, хто в’їжджає з РФ і Індії, зобов’язані будуть пройти 14-денну самоізоляцію.

Нагадаємо:

  • 16 червня 2021 року Кабмін продовжив адаптивний карантин до 31 серпня, але значно послабив карантинні обмеження, оскільки на всій території України досягнуто «зеленого» рівня епідеміологічної небезпеки. Таким чином перетин державного кордону з будь-яких країн став безперешкодним для українців або іноземців з посвідкою на постійне проживання. Так само безперешкодно громадяни України можуть перетинати КПВВ на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом.
  • З 17 червня 2021 року для громадян України, які прибувають на підконтрольну уряду територію з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму скасовано обов‘язкову самоізоляцію та обсервацію, оскільки з цього дня на всій території України встановлена «зелена» зона рівня епідемічної небезпеки. При перетині КПВВ українцям не потрібно встановлювати додаток «Вдома».