Прем’єр Шмигаль запевняє, що в Україні вже більше 50% об’єктів готові до опалювального сезону

Новини

Прем’єр-міністр Денис Шмыгаль уверяет, что в Украине уже более 50% объектов готовы к отопительному сезону, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Вже понад 50% об’єктів готові до опалювального сезону. Цього тижня відбулося засідання Антикризового енергетичного штабу, ключовою темою якого була планова підготовка й стале проходження осінньо-зимового періоду. За інформацією ОДА, станом на середину липня підготовлено від запланованого більш ніж 50% житлових будинків і об’єктів соціально-культурного призначення, 51% котелень, 54% теплових мереж», – розповів Шмигаль.

Він також зазначив, що українські університети отримають кошти на енергоефективне оновлення навчальних будівель та гуртожитків. Фінансову підтримку в розмірі 49 млн євро надасть Європейський інвестиційний банк та 10 млн євро гранту — Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля. Цього тижня відбулося підписання контрактів у межах реалізації проєкту «Вища освіта в Україні, пише прем’єр.

Як повідомлялось, ДАТ «Чорноморнафтогаз» після нарощування видобування газу із нової свердловини на Стрілковому родовищі, пробуреної на Арабатській стрілці у серпні 2020 року, зможе подвоїти видобуток і безперебійно забезпечувати потреби споживачів Генічеського регіону. У держкомпанії планують буріння ще трьох свердловин на Стрілковому родовищі газу на шельфі Азовського моря. У 2019 році «Чорноморнафтогаз» видобув на Стрілковому родовищі 8,9 млн кубометрів газу. Видобуток  з нової свердловини у 2021 році планують довести до 20 тисяч кубометрів на добу. 

Питання побудови газопроводу обговорювали на Форумі «Південна стратегія розвитку», що проходив 10-11 червня на Арабатській Стрілці.

Нагадаємо:

  • На початку січня 2016 року у Генічеську стався газовий колапс: температура повітря впала до критичних для міста мінус 15, і тиск в трубах зійшло нанівець. Чотири доби близько двох тисяч жителів залишалися без газу. До анексії Криму газ, що видобувається на родовищі Стрілкове поблизу Арабатської стрілки, взимку подавався в Генічеськ з Глібовського газосховища на півострові, яке було захоплено окупантами.
  • У жовтні 2016 року внаслідок зниження тиску газу без газопостачання залишилося близько 4 тисяч абонентів Генічеська, а також 2 тисячі абонентів населених пунктів Стрілкове і Щасливцеве.
  • 23 грудня 2016 року віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон повідомив, що будівництво газопроводу «Асканія-Нова – Генічеськ» на Херсонщині розпочнеться в 2017 році і обійдеться орієнтовно в 220-240 млн. грн.
  • У лютому 2017 року було оголошено тендер на розробку проектно-кошторисної документації магістрального газопроводу «Асканія-Нова – Генічеськ». Приступити до будівництва об’єкта в Херсонській ОДА планували в 2017 році.