На КПВВ «Оленівка» люди стоять під спекою годинами, аби потрапити на підконтрольну Україні територію

Новини
КПВВ
КПВВ «Оленівка» у так званій «ДНР» Фото: dan-news.info

Окупаційна влада «ДНР» робить все можливе для того, щоб ускладнити ситуацію на блокпостах Донбасу і зробити неможливим перетин єдиного відкритого КПВВ «Оленівка» у напрямку України. З заходів, якими діють на людей, — максимально тривалий пропуск через КПВВ — вони змушені стояти годинами на спеці. Загальну чергу навіть з маленькими дітьми потрібно чекати на загальних підставах. Ніде сховатися від спеки або дощу. Морально тиснуть за допомогою оглядів.

За статистикою перетнути кордон в липні за день вдавалося максимум кільком сотням людей, передає «Донбасский кейс».

За даними так званого «МНС ДНР», 30 липня 2021 року на підконтрольну Україні територію випущено 37 транспортних засобів, 267 осіб. І це наполегливі люди, які проривалися через даний пункт пропуску.

Спочатку їм потрібно подавати заявки у так званий штаб, саме існування якого абсолютно безпричинне, оскільки він не виконує деклароване призначення — «захищати від коронавірусу». Єдине реальне завдання «штабу» — максимально ускладнити громадянам України перехід через «Оленівку».

Як повідомлялось, з 17 червня 2021 року для громадян України, які прибувають на підконтрольну уряду територію з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму скасовано обов‘язкову самоізоляцію та обсервацію, оскільки з цього дня на всій території України встановлена «зелена» зона рівня епідемічної небезпеки. При перетині КПВВ українцям не потрібно встановлювати додаток «Вдома». Це передбачено постановою Кабміну України №611 від 16 червня 2021 року.

Нагадаємо:

  • Правозахисник вказують, що у «ДНР» порядок формування списків на в’їзд з підконтрольною Україні території на окуповану залишається непрозорим. В результаті громадяни, що не потрапили в списки, не можуть перетнути лінію розмежування на Донбасі через встановлений «ДНР» КПВВ «Оленівка» і змушені ночувати біля українського КПВВ «Новотроїцьке».
  • У «ДНР» пояснили, яким чином можуть виїхати на підконтрольну Україні територію члени сім’ї, у яких є прописка по різні боки лінії розмежування.
  • 25 серпня 2020 року у «ДНР» частково змінили порядок виїзду на підконтрольну Україні територію через КПВВ «Оленівка», який зараз відкривається для перетину лінії розмежування по понеділках і п’ятницях. Тепер громадяни з реєстрацією (пропискою) на підконтрольній Україні території можуть виїжджати з «ДНР» безперешкодно.