Вбивство українців у колонії ОРДО розглянуть на засіданні ТКГ

Новини
тюрьма изоляция

Вбивство трьох громадян України в колонії так званої «ДНР» буде розглянуто на найближчому засіданні Тристоронньої контактної групи.

Про це повідомила представниця окремих районів Донецької та Луганської областей української делегації в ТКГ Тетяна Іванова.

«Це велика трагедія, це громадяни України. І навіть якщо людина скоїла злочин, це не означає, що вона позбавлена або уражена у всіх інших цивільних правах. Крім того, що вона позбавлена волі. І за цих людей слід боротися теж», — сказала Іванова, наголосивши, що процес передання засуджених з ОРДЛО на підконтрольну Україні територію заблокований окупаційною владою, пише телеканал «Дом».

При цьому вона не виключила, що це питання буде обговорюватися на найближчому засіданні підгруп ТКГ, яке заплановане на 25 серпня.

«Тому, якщо є можливість зараз звернутися до родичів людей, які там відбувають покарання, я дуже прошу, щоб вони перевірили цю інформацію — чи дійсно їхні рідні не хочуть відбувати покарання на підконтрольній території. Оскільки я знаю, що дуже багато випадків, коли ця інформація є неправдивою… І я прошу родичів: якщо ви знаєте про те, що ця інформація є неправдивою, зверніться до Координаційного центру, до СБУ для того, щоб ваших родичів включили в списки на обмін. Це може зберегти їм життя», — наголосила представниця української делегації в ТКГ.

Вона також висловила сподівання, що найближчим часом буде розблоковано процес обміну утримуваними особами.

На окупованій території, в колонії так званої «ДНР», вбили трьох засуджених громадян України, повідомила радник глави української делегації в Тристоронній контактній групі Гайде Різаєва.

Євген Бражников, підозрюваний у катуваннях військовополонених та цивільних осіб у донецькому концтаборі «Ізоляція», через суд добивається відкриття кримінальних проваджень щодо потерпілих, свідків та слідчого у його справі.

Деталі цієї історії читайте також у текстовій версії матеріалу Микити Панасенка «Що відбулося за рік у справі «катів «Ізоляції».

Нагадаємо:

  • У березні 2020 року Євгену Бражникову було повідомлено про підозру в участі у терористичній організації та порушенні законів і звичаїв війни – через жорстоке поводження з ув’язненими донецького концтабору «Ізоляція». Кримінальне провадження відкрито за заявами політичних бранців Станіслава Асєєва та Станіслава Печонкіна.
  • Роман Циб, начальник відділу Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора повідомив, що найближчим часом «справа Бражникова» буде скерована до суду. Строк досудового розслідування спливає 4 березня 2021 року.