РФ використовує Крим як базу для забезпечення військової присутності у Сирії – ГУР

Новини

За весну-літо цього року Росія збільшила свій військовий контингент в окупованому Криму, заявляє начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

У коментарі Українському центру безпеки та співпраці з приводу мілітаризації Криму Росією Буданов сказав: «Восьмий рік Україна стримує російську агресію. Ми фіксуємо стягування російських військ та зброї до наших кордонів та на окуповані нею території сходу та Крим», повідомляє ГУР Міноборони.

Як наголосив начальник Головного управління розвідки, «з перших днів окупації Кремль перетворює Кримський півострів на мілітарну базу для контролю над Чорним та Азовським морем, провокацій та погроз країнам всього Причорномор’я, зокрема Україні та нашим натівським союзникам. Ми спостерігаємо, як загроза не лише Україні, а усій Європі, зростає з кожним днем».

«В українській мові є фраза «непокаране зло зростає». Саме так майже 100 років тому сталось з нацистською Німеччиною, а сьогодні ми спостерігаємо той самий сценарій з Російською Федерацією. Проте загарбництво та шантаж на світовому рівні не мають характеризувати наш час. Тому Україна запустила Кримську платформу як перший крок міжнародного дипломатичного тиску. За ним будуть інші. Ми готові до боротьби аж до повної деокупації Кримського півострову. Крим буде звільнено, а злочинців – покарано. Ми зробимо для цього все можливе та неможливе», – заявив Буданов.

За його словами, з початку окупації півострова «Росія практично щороку збільшує свій військовий контингент у Криму, перетворивши колись курортне та квітуче місце у мілітаристичну фортецю. Зрозуміло, що саме це і була основна мета окупації Криму, адже півострів має дуже вигідне геополітичне розміщення, що дозволяє Росії мати суттєві переваги та можливість впливу на країни причорноморського регіону та «качати права» у самому Чорному й Азовському морі. Окрім того, Москва використовує півострів і як базу для забезпечення російської військової присутності в Сирії».

Справжні причини окупації розуміють вже й самі жителі півострова, які «діляться своїми думками у соцмережах та ностальгують про український Крим», зауважили у ГУР.

Як повідомлялось, РФ блокує Керченську протоку, яку вона, всупереч все ще чинній двосторонній угоді між Україною та Росією, фактично окупувала. З 16 квітня аж по 31 жовтня, тобто більше ніж на півроку пройти протокою з Азовського моря до Чорного і в зворотньому напрямку не зможуть жодні  військові кораблі та державні судна, окрім російських – таким є рішення Росії. В першу чергу ця заборона, звісно, стосується українських суден. 

Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Окупована протока».

Нагадаємо: 

  • 18 грудня 2018 року Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів».
  • У листопаді 2019 року Україна, Швеція, Литва і Естонія закликали РФ забезпечити вільний доступ до Азовського моря і гарантувати свободу судноплавства.
  • 9 серпня 2021 року українська делегація на засіданні Ради безпеки ООН з підтримання міжнародного миру і безпеки на морі заявила, що Росія не припиняє нарощування військового потенціалу в Азово-Чорноморському регіоні і закликала припинити обмежувати там вільне судноплавство.