Україна виступає за посилення присутності НАТО в Чорному морі – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна виступає за посилення присутності сил НАТО в Чорному морі.

Про це він сказав в ході брифінгу під час візиту в Молдову.

Зеленський закликав країни Чорноморського регіону об’єднуватися перед обличчям російської загрози в Криму.

«Через активну мілітаризацію нашого півострова під загрозою опинилося морське судноплавство і в цілому торгівля в регіоні. Ми повинні спільно вирішувати ці сучасні виклики», – зазначив глава держави.

Президент заявив, що Україна виступила з ініціативою посилити взаємодію по лінії військово-морських сил причорноморських держав. Він запропонував Румунії та Молдові, у якій є вихід до Чорного моря, приєднатися до цієї ініціативи.

«Україна послідовно виступає за посилення присутності в регіоні Чорного моря сил і засобів членів НАТО, розширення програм спільних навчань і тренувань … Давайте об’єднувати наші зусилля як дружні сусіди, у яких є спільне минуле, як партнери, однаково бачать майбутнє, як дружні і братські народи», – сказав Володимир Зеленський.

Президент Володимир Зеленський затвердив Стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України на період до 2025 року.

Як повідомлялось, 14 червня 2021 року лідери країн-членів НАТО в заключній декларації, прийнятій за підсумками саміту Північноатлантичного Альянсу, який пройшов в Брюсселі, підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна буде членом Організації Північноатлантичного договору, констатуючи, що Київ має просуватися вперед на шляху реформ, включаючи боротьбу з корупцією, і повністю використовувати вже наявні у нього інструменти для досягнення членства.

Нагадаємо:

  • В червні 2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей (EOP) НАТО. Україна стала шостим партнером по розширеним можливостям НАТО поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на областях, що представляють взаємний інтерес.
  • 4 червня 2021 року РНБО України розглянула питання про невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України до НАТО й ухвалила низку відповідних рішень.
  • За словами заступника глави Офісу президента Андрія Сибіги, Україна впевнена, що зробила все необхідне для отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Ключові країни світу, євроатлантичне співтовариство підтримують прагнення України вступити до Північноатлантичного Альянсу.