США в ОБСЄ: РФ продовжує блокувати свободу судноплавства в Чорному і Азовському морях

Новини
Джордж Кент, заступник помічника Держсекретаря США Фото: investigator.org.ua

Росія в порушення міжнародного права продовжує блокувати свободу судноплавства в Чорному і Азовському морях, а також мілітаризацію незаконно окупованого Криму.

Про це заявив Джордж Кент, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії на спеціальній сесії Щорічної конференції з огляду безпеки в Україні.

«Росія продовжує перешкоджати свободі судноплавства у Чорному та Азовському морях в порушення міжнародного права», – сказав Кент.

Разом з тим він нагадав про скупчення російських військ біля кордону з Україною і в окупованому Криму в поточному році.

«Цієї весни ми стали свідками найбільшого скупчення російських військ і техніки в окупованому Криму та вздовж кордону Росії з Україною після вторгнення Росії в 2014 році. Росія не надала будь-якого істотного відповіді на законний запит України відповідно до Віденського документу про надання додаткової інформації про цю незвичайну і провокаційною військової діяльності. Росія не надала жодних розумних пояснень своїм діям », – зазначив американський дипломат.

Він додав, що незважаючи на те, що Росія відвела частину своїх збройних сил і техніки, її військові позиції залишаються такими ж посиленими, як уздовж російсько-українського кордону, так і в окупованому Криму, а також на контрольованій нею території Сходу України.

Як повідомлялось, РФ блокує Керченську протоку, яку вона, всупереч все ще чинній двосторонній угоді між Україною та Росією, фактично окупувала. З 16 квітня аж по 31 жовтня, тобто більше ніж на півроку пройти протокою з Азовського моря до Чорного і в зворотньому напрямку не зможуть жодні  військові кораблі та державні судна, окрім російських – таким є рішення Росії. В першу чергу ця заборона, звісно, стосується українських суден.

Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Окупована протока».

Джордж Кент заявив в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань, що перешкоджання Росії свободу судноплавства в Азовському і Чорному морях не тільки є порушенням міжнародного права, а й серйозною загрозою для економіки України через блокування роботи українських портів. Сполучені Штати продовжать «працювати над цією проблемою разом з Україною».

Нагадаємо: 

  • 18 грудня 2018 року Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів».
  • У листопаді 2019 року Україна, Швеція, Литва і Естонія закликали РФ забезпечити вільний доступ до Азовського моря і гарантувати свободу судноплавства.
  • 9 серпня 2021 року українська делегація на засіданні Ради безпеки ООН з підтримання міжнародного миру і безпеки на морі заявила, що Росія не припиняє нарощування військового потенціалу в Азово-Чорноморському регіоні і закликала припинити обмежувати там вільне судноплавство.