Нацрада подовжила дозвіл шести компаніям на мовлення в зоні ООС і біля адмінмежі з Кримом

Новини
Фото: Facebook Сергій Костинський

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення подовжила ще на рік шести мовникам термін дії дозволів на тимчасове мовлення в зоні проведення Операції об’єднаних сил (ООС) на Донбасі та біля адмінмежі з окупованим Кримом. Також видано новий дозвіл радіомовнику для мовлення в Донецькій і Луганській областях.

Відповідне рішення Нацрада ухвалила 2 вересня.

«Національна рада розглянула заяви ліцензіатів щодо видачі дозволів на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення та вирішила задовольнити їх. Таким чином, шістьом мовникам продовжено термін дії дозволів терміном ще на один рік та одному – видано новий. Серед них – радіостанції «Донбас Онлайн», «Радіо Крим.Реалії», «Україномовне радіо Країна ФМ» і телеканали «UA:ПЕРШИЙ», «1+1», «ПРАВДА ТУТ», «2+2», – йдеться у повідомленні.

Зокрема на прифронтових і прикордонних територіях дозволено і далі транслювати програми:

  • ПАТ «НСТУ», м. Київ (логотип «UA:ПЕРШИЙ») в смт Чаплинці Херсонської області на 30 ТВК;
  • Громадська організація «Радіо Кримських Громад», м. Київ (позивні «Радіо Крим.Реалії») у с. Чонгарі Херсонської області на частоті 0,648 МГц;
  • ПрАТ «Радіокомпанія «Гала», м. Київ (позивні «Україномовне радіо Країна ФМ») у м. Краматорську Донецької області на частоті 99,0 МГц;
  • ТОВ «Інформаційне агентство «ПРАВДАТУТ», м. Київ (логотип «ПРАВДА ТУТ» (комбіноване)) на 5 ТВК у м. Волновасі, 57 ТВК у м. Гірнику, 8 ТВК у м. Краматорську, 5 ТВК у м. Маріуполі Донецької області (стандарт DVB-T/Т2);
  • ТОВ «ТРК «СТУДІЯ 1+1», м. Київ (логотип «1+1») на 57 ТВК у м. Гірнику Донецької області (стандарт DVB-T/Т2), 5 ТВК у с-щі Широкому Станично-Луганського району Луганської області (стандарт DVB-T/Т2) та 50 ТВК у с. Чонгарі Генічеського району Херсонської області (стандарт DVB-T/Т2);
  • ТОВ «ГРАВІС-КІНО», м. Київ (логотип «2+2») на 57 ТВК у м. Гірнику Донецької області (стандарт DVB-T/Т2); 41 ТВК у с. Бахмутівці Новоайдарського району, 5 ТВК у с-щі Широкому Станично-Луганського району Луганської області (стандарт DVB-T/Т2); 50 ТВК у с. Чонгарі Генічеського району Херсонської області (стандарт DVB-T/Т2).

Крім того, на підставі нового дозволу ТОВ «ТРК «Донбас Онлайн», м. Сєвєродонецьк Луганської області (позивні «Донбас Онлайн») розпочне мовлення в Донецькій області на частотах – 96,3 МГц у м. Бахмуті, 91,8 МГц у м. Костянтинівці, 87,8 МГц у м. Мар’їнці, 103,5 МГц в смт Новотроїцьке та 99,6 МГц у м. Покровську. Також мовник з’явиться в ефірі чотирьох населених пунктів Луганської області – у с. Бахмутівка Новоайдарського району на частоті 104,0 МГц, в смт Новотошківське на частоті 93,9 МГц, в смт Станиця Луганська КПВВ на частоті 88,8 МГц та у с-щі Широкий Станично-Луганського району на частоті 101,8 МГц.

Як повідомлялось, 17 червня 2021 року Нацрада продовжила ще на рік дозвіл 16 компаніям вести теле- і радіомовлення поблизу лінії розмежування на Донбасі та біля адмінкордону з окупованим Кримом.

Нагадаємо:

  • 17 березня в Херсонській області в селі Чонгар біля адмінкордону з Кримом відкрили 150-метрову телекомунікаційну вежу, яка забезпечить трансляцію українських телевізійних і радіосигналів на територію тимчасово окупованого півострова і на південні райони області.
  • З вишки запущено мовлення чотирьох українських радіостанцій: «Українське радіо» (100,7 МГц), радіо «Мейдан» (ТОВ «ТК «Атлант-СВ» г. Киев, 101,4 МГц), радіо «Крим.Реаліі» (ГО «Радіо кримських громад», 105,4 МГц), «Херсон FM» (ТРО «Софія», 107,8 МГц).
  • 4 липня 2019 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення видати дозволи на тимчасове мовлення на окупованих частинах Донбасу і в окупованому Криму ЗМІ, у яких термін дії попередніх дозволів завершувався.
  • Про те, як Росія глушить український телерадіосигнал на окупованій території Криму і яке обладнання для цього використовується, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Пересувні глушилки українського слова».