РНБО працює над Стратегією морської безпеки

Новини
Катери ВМСУ «Старобільськ» (Р191) та «Слов’янськ» (P190) Фото: mil.gov.ua

Рада нацбезпеки та оборони провела засідання міжвідомчої робочої групи розробки Стратегії морської безпеки України. В РНБО наголосили, що морська безпека України повинна будуватися на принципах внутрішньої інтегрованості та міжнародного співробітництва.

Про це повідомили у пресслужбі РНБО.

Зокрема, її необхідно розглядати у контексті безпеки Балто-Чорноморського регіону та міжнародної морської безпеки, тому що російська агресія в Чорному та Азовському морях несуть загрозу не лише нашій безпеці.

«Під час презентації структури Стратегії морської безпеки України було зазначено, що при її розробці в Апараті РНБО України були враховані усі необхідні вітчизняні закони та нормативно-правові акти, міжнародні документи з морського права, а також досвід провідних країн світу з розробки та імплементації відповідних стратегій», – зазначили у пресслужбі.

«За результатами засідання ухвалено протокольне рішення щодо прийняття за основу структури Стратегії морської безпеки України та затвердження плану підготовки проєкту Стратегії», – додали в РНБО.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію таємного рішення Ради національної безпеки і оборони від 20 серпня про розвиток Військово-морських сил ЗСУ до 2031 року. Контроль за його виконанням покладається на секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олексія Данілова.

Як повідомлялось, РФ блокує Керченську протоку, яку вона, всупереч все ще чинній двосторонній угоді між Україною та Росією, фактично окупувала. З 16 квітня аж по 31 жовтня, тобто більше ніж на півроку пройти протокою з Азовського моря до Чорного і в зворотньому напрямку не зможуть жодні  військові кораблі та державні судна, окрім російських – таким є рішення Росії. В першу чергу ця заборона, звісно, стосується українських суден.

Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Окупована протока».

Джордж Кент заявив в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань, що перешкоджання Росії свободу судноплавства в Азовському і Чорному морях не тільки є порушенням міжнародного права, а й серйозною загрозою для економіки України через блокування роботи українських портів. Сполучені Штати продовжать «працювати над цією проблемою разом з Україною».

Нагадаємо: 

  • 18 грудня 2018 року Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів».
  • У листопаді 2019 року Україна, Швеція, Литва і Естонія закликали РФ забезпечити вільний доступ до Азовського моря і гарантувати свободу судноплавства.
  • 9 серпня 2021 року українська делегація на засіданні Ради безпеки ООН з підтримання міжнародного миру і безпеки на морі заявила, що Росія не припиняє нарощування військового потенціалу в Азово-Чорноморському регіоні і закликала припинити обмежувати там вільне судноплавство.