Членство України в НАТО: Зеленський розповів розповів про позицію Байдена

Новини
Президент України Володимир Зеленський і Президент США Джо Байден, 01.09.2021 Фото: Reuters

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю каналу CNN розповів, що під час зустрічі у Вашингтоні приблизно 20–30 хвилин говорив із президентом США Джо Байденом про членство України в НАТО.

«Я запитав президента Байдена дуже прямо про НАТО, про членство України в НАТО і дуже прямо про те, коли це може статися. Він сказав: я думаю, ви маєте бути там, але це не лише моє рішення», – сказав Зеленський.

Президент України зазначив, що чув цю риторику від Байдена і до візиту до Вашингтона.

«Я сказав йому: ви маєте рацію пане президенте. Але, думаю, що через ваше рішення цей шлях у НАТО буде коротшим, прозорішим для України», – додав Зеленський.

Президент Володимир Зеленський затвердив Стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України на період до 2025 року.

Як повідомлялось, 14 червня 2021 року лідери країн-членів НАТО в заключній декларації, прийнятій за підсумками саміту Північноатлантичного Альянсу, який пройшов в Брюсселі, підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна буде членом Організації Північноатлантичного договору, констатуючи, що Київ має просуватися вперед на шляху реформ, включаючи боротьбу з корупцією, і повністю використовувати вже наявні у нього інструменти для досягнення членства.

Нагадаємо:

  • В червні 2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей (EOP) НАТО. Україна стала шостим партнером по розширеним можливостям НАТО поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на областях, що представляють взаємний інтерес.
  • 4 червня 2021 року РНБО України розглянула питання про невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України до НАТО й ухвалила низку відповідних рішень.
  • За словами заступника глави Офісу президента Андрія Сибіги, Україна впевнена, що зробила все необхідне для отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Ключові країни світу, євроатлантичне співтовариство підтримують прагнення України вступити до Північноатлантичного Альянсу.