МВС РФ пропонує спростити механізм переселення жителів ОРДЛО в Росію

Новини
Видача паспортів РФ жителям ОРДЛО на Донбасі Фото: РИА Новости

У міністерстві внутрішніх справ РФ пропонують дозволити громадянам України, жителям так званих «ДНР» і «ЛНР» на Донбасі, вступати до Державної програми зі сприяння добровільному переселенню на російську територію співвітчизників, які проживають за кордоном, перебуваючи на території Росії, а не через консульство РФ в Україні.

Відповідний проект указу підготовлено в МВС РФ, повідомляє агентство Інтерфакс.

Документом пропонується внести зміни до держпрограми для надання співвітчизникам, які живуть в окремих районах Донецької та Луганської областей України, права подачі заяв на участь в цій програмі і отримання свідоцтва учасника держпрограми на території РФ.

До теперішнього часу громадяни України, які проживають в так званих «ДНР» і «ЛНР», могли подавати документи на участь в даній держпрограмі тільки через консульство РФ в Україні.

У липні 2021 року перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД Віктор Водолацкий повідомляв, що російські паспорти за спрощеною схемою отримали вже понад 600 тисяч жителів ОРДЛО.

Як повідомлялось, російська вуглевидобувна компанія «Колмар» перевезла 2 тис. шахтарів і їх сімей з ОРДЛО на постійну роботу в Республіку Саха (Якутію). Компанія допомогла їм отримати російські паспорти і поселила в місті Нерюнгрі.

Нагадаємо:

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • 24 квітня 20220 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який спрощує отримання російського громадянства для громадян України, а також Білорусі, Казахстану і Молдови. Також глава Кремля підписав закон, який звільняє жителів окупованого Донбасу, які подають заяви про вступ до громадянства РФ, від сплати держмита.