Путін спростив отримання громадянства РФ для громадян України, а жителів Донбасу звільнив від сплати держмита

Новини
Фото: Reuters

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який спрощує отримання російського громадянства для громадян України, а також Білорусі, Казахстану і Молдови. Також глава Кремля підписав закон, який звільняє жителів окупованого Донбасу, які подають заяви про вступ до громадянства РФ, від сплати держмита.

Відповідні закони 24 квітня опубліковані на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Згідно з Федеральним законом №134-ФЗ «Про внесення змін до Федерального закону «Про громадянство Російської Федерації» в частині спрощення процедури прийому в громадянство Російської Федерації іноземних громадян і осіб без громадянства» іноземцям не потрібно буде відмовлятися від свого громадянства при отриманні громадянства РФ.

Також громадяни Білорусі, Казахстану, Молдови та України при наявності дозволу на проживання в Росії можуть отримати російське громадянство без обов’язкового проживання в Росії протягом 5 років.

Крім того, іноземці, які перебувають у шлюбі з росіянами або постійно проживають в Росії, зможуть отримувати громадянство РФ за спрощеною процедурою.

Закон набере чинності через 90 днів.

24 квітня Путін також підписав Федеральний закон №129-ФЗ «Про внесення змін до статті 333-35 Податкового кодексу Російської Федерації», який звільняє громадян України – жителів окупованих територій Донецької і Луганської областей, які подають заяви про вступ до російського громадянства в спрощеному порядку, від сплати держмита в сумі 3,5 тис рублів.

Закон набуває чинності з моменту опублікування.

Нагадаємо: 

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • В кінці липня в ГУР Міноборони України повідомило, що російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей вимагають від місцевих жителів, які співпрацюють з окупантами, прискорити надання документів для отримання російського громадянства.
  • 3 жовтня Європейська комісія та Європейська служба зовнішніх дій розіслали державам-членам ЄС і країнам Шенгенської зони, що не входять в ЄС, рекомендації по опрацюванню віз, які видають жителям непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей. Інструкції містять набір критеріїв, покликаних допомогти консульствам встановити фактичне місце проживання власників російських паспортів.
  • 29 січня 2020 року начальник головного управління з питань міграції МВС РФ Валентина Казакова повідомила, що в Росії буде спрощено процедуру набуття громадянства РФ для жителів України і Білорусі.