У Празі суд заарештував фігуранта розслідувань ЦЖР Франчетті до вирішення питання про його екстрадицію в Україну

Новини
Олександр Франчетті у міському суді Праги, 14.09.2021 Фото: Ondřej Deml, ČTK

Міський суд Праги 14 вересня відправив під арешт громадянина РФ, учасника так званої «кримської весни» Олександра Франчетті, затриманого в Чехії 12 вересня за запитом українських правоохоронців, які розшукують його за підозрою в участі в незаконних збройних формуваннях під час окупації Криму Росією. Франчетті буде перебувати під вартою до вирішення питання про його екстрадицію в Україну.

Про це повідомляє чеське видання Novinky.

«Міський суд Праги відправив затриманого росіянина Олександра Франчетті в попереднє ув’язнення. Він чекатиме результатів процедури екстрадиції в Україну», – йдеться в повідомленні.

Олександр Франчетті покидає міський суд Праги після рішення про його арешт, 14.09.2021 Фото: Ondřej Deml, ČTK

При цьому адвокат Франчетті Ян Шварц заявив журналістам після його арешту, що запит України про екстрадицію був нібито політично мотивованим і не мав нічого спільного зі злочинною діяльністю. «Попереднє ув’язнення – звичайна справа в процедурах екстрадиції. Рідко, коли клієнта випускають на свободу. Будемо сподіватися, що суд в наступному процесі екстрадиції не піддасться цій політизації», – сказав Шварц.

Адвокат подав скаргу на затримання Франчетті, яку розгляне Вищий суд Праги.

Як повідомлялося, Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Туристи Путіна: Олександр Франчетті» спецпроекту «Шуцмани Путіна» розповідав про долю громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». Після закінчення «російської весни» на півострові він виявився вже не потрібен Росії. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму.

У липні 2019 року слідчі Головного управління Нацполіціі в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою АРК повідомили про підозру в участі в незаконному збройному формуванні 46-річному громадянину РФ Олександру Франчетті. Матеріали стосовно підозрюваного громадянина РФ були направлені для його оголошення в державний/міжнародний розшук.

Нагадаємо: