Відкрито провадження через незаконну організацію «виборів» у Криму та в’їзд «іноземних спостерігачів» на півострів

Новини
Виборча дільниця №347 в Сімферопольській школі-ліцеї №3, 17.09.2021 Фото: RFE/RL

Правоохоронцями автономії розпочато кримінальне провадження про державну зраду через незаконну організацію та проведення «виборів» до Держдуми РФ в окупованому Криму. Також кримінальне переслідування очікує на так званих «іноземних спостерігачів» за процесом голосування, які прибули на півострів, порушивши Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Про це повідомляє прокуратура АР Крим та Севастополя.

Як зазначається, за фактом незаконної організації та проведення виборів до Державної думи РФ на території АР Крим та міста Севастополя правоохоронними органами автономії розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).

Крім того, додали у відомстві, у зв’язку з отриманою інформацією про незаконне відвідування півострова так званими «міжнародними спостерігачами» та «експертами», яких залучено в якості спостерігачів на «виборах», буде розпочато кримінальне провадження за фактом порушення порядку в’їзду/виїзду на тимчасово окуповану територію півострова за ч.2 ст.332-1 КК України.

«Сім з половиною років окупації держава-окупант намагається примусово інтегрувати півострів та кримчан до складу РФ і зараз – за допомогою незаконного проведення та організації на території України виборів до Державної думи РФ. За увесь час окупації легітимність так званих виборів в Криму не визнаються міжнародним співтовариством та міжнародними організаціями. Громадяни України, які беруть участь в організації незаконних виборів, надають допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти України, тобто, вчиняють державну зраду», – зазначив керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний.

Центр журналістських розслідувань встановив імена найнятих Кремлем «міжнародних спостерігачів», які порушивши український кордон і міжнародне право, приїхали до окупованого Криму спостерігати за незаконним голосуванням на «виборах» до Держдуми РФ. Як виявилось, ситуація зі «спостерігачами» в окупованому РФ Криму плачевна для «легалізаторів» його анексії – їх кількість, в порівнянні з іншими роками, просто мізерна. Подробиці у матеріалі: «Кого РФ виписала з-за кордону спостерігати за незаконними виборами на території Криму».

Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що приїзд агентів російського впливу до окупованого Криму, яких Росія називає «міжнародними спостерігачами» на незаконно організованих нею «виборах» до Держдуми РФ – їхня приватна ініціатива, адже вони нікого, крім себе не представляють.

Нагадаємо:

  • З 17 по 19 вересня 2021 року в Росії проходило триденне голосування на виборах до Держдуми РФ. Основним днем голосування вважається 19 вересня, а 17 і 18 вересня – додатковими. При цьому РФ незаконно організувала проведення виборів на окупованій території АР Крим та Севастополя. В ОРДЛО Росія сприяла так званому «електронному голосуванню» або організовувала підвезення осіб, що отримали російські паспорти, на територію Росії.
  • Зарішенням РНБО, Україна запровадить санкції проти всіх осіб, які залучені до організації та проведення виборів у Держдуму РФ на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу, а також стосовно іноземних громадян, незалежно від їх статусу, які виявлять бажання бути спостерігачами за виборами на цих територіях.