Окупанти в Керчі на вкраденому в України заводі спустили на воду малий ракетний корабель «Аскольд»

Новини

В окупованій Керчі на АТ «Судостроительный завод имени Б. Е. Бутомы», яке з літа 2020 року стало основним власником вкраденого в України керченського заводу «Залив», де тепер тут будуються військові кораблі для ВМФ країни-агресора, відбувся урочистий спуск на воду малого ракетного корабля «Аскольд» проекту 22800 «Каракурт».

Про це повідомляє Міноборони РФ.

Як пишуть у відомстві, «малий ракетний корабель «Аскольд» стане другим кораблем проекту 22800, побудованим на керченському підприємстві.

«Перший – «Циклон» був спущений на воду в кінці літа минулого року, і в даний час проходить комплекс випробувань в Новоросійську, третій – «Амур» знаходиться в стадії будівництва на заводському стапелі, на замовленні завершені корпусні роботи, йде монтаж устаткування», – повідомляє Міноборони РФ.

Нагадаємо, у 2019 році з’явилось повідомлення, що незаконний уряд Криму вирішив продати половину із привласненого державного пакету акцій і що їх готовий купити керченський завод «Залів». У 2014 році його в українського мільйонера Костянтина Жеваго рейдернули казанські загарбники – представники Зеленодольського суднобудівного заводу.

Відтак, «власником» 25 % вкраденого заводу «Фіолент» стало зареєстроване в Керчі АТ «Судостроительный завод имени Б.Е.Бутомы». З літа 2020 року воно є основним власником краденого «Заліва», по суті, його поглинуло, і тепер там будують військові кораблі для ВМФ країни-агресора. Тож  та обставина, що «Судостроительный завод имени Б.Е.Бутомы”  і досі не потрапив у санкційні списки, впевнені, – лише питання часу. 

Детальніше читайте в в розслідуванні ЦЖР Phiolent, Фиолент, 费奥伦特. «Великий шовковий шлях» ФОПа Лук’яна

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу вже 4 квітня 2014 року заявив про намір завантажити промисловість окупованого півострова держоборонзамовленням (ДОЗ), наголосивши на важливості «ефективного задіювання виробничо-технологічного потенціалу оборонної промисловості Криму». У середині квітня 2014 Міноборони вже сформувало список із 23 кримських підприємств, що цікавлять відомство.  Крім ДП «Укроборонпрому», було захоплено ще кілька великих підприємств, здатних виконувати військові замовлення, зокрема Суднобудівний завод «Залів», ПАТ «Севастопольський морський завод», ДП «Випробувальний центр «Омега».

Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Як працюють санкції. Військова промисловість окупованого Криму

Як повідомлялося, в Криму до кінця тижня на керченському суднобудівному заводі «Залів» закладуть два універсальних десантних корабля для ВМФ Росії. Ці вертольотоносці проекту 23900 «Прибой» мають замінити так і не передані Францією через введення проти Росії санкцій Євросоюзу УДК типу «Містраль». У Керчі очікували приїзду на церемонію президента РФ Володимира Путіна.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією, 24 серпня 2014 року керівництво та акціонери АТ «Суднобудівний завод «Залів» (Керч) заявили про рейдерське захоплення підприємства, здійснене ТОВ «Суднобудівний завод «Залів», зареєстрованим за кілька днів до цього в Москві, при силовій участі представників так званої «Самооборони Крыму». Найбільшим акціонером ВАТ був український бізнесмен Костянтин Жеваго.
  • У 2016 році Франція передала єгипетському ВМФ перший десантний вертольотоносець типу «Містраль», який від початку будувався для Росії, але після скасування угоди в зв’язку з введеними проти РФ санкціями за окупацію Криму і військову агресію на Донбасі, був куплений Єгиптом.
  • 23 вересня 2019 року «заступниця міністра промислової політики Криму» Олена Елекчян підтвердила підготовку суднобудівного заводу «Залів» в Керчі до розміщення проекту будівництва універсального десантного корабля (УДК) – вертольотоносця для ВМФ Росії.
  • У грудні 2019 року джерела в оборонно-промисловому комплексі РФ повідомили, що перші два УДК закладуть на заводі «Залів» в Криму в травні 2020 року.
  • РФ витратить 100 млрд рублів на будівництво перших двох російських універсальних десантних кораблів (УДК) на суднобудівному заводі «Залів».