«Дохрюкався». У Криму взято під варту «віце-прем’єра» Кабанова

Топ-Новости
Евгений Кабанов
Сергій Аксенов і Євген Кабанов Фото: flot2017.com

Колишній «віце-прем’єр» окупаційного «уряду» Криму, скандальний забудовник Євген Кабанов взятий під варту 24 вересня 2021 року. Напередодні він був відправлений у відставку і затриманий російськими силовиками. Він не перший кримський окупаційний урядовець, який потрапляє за російські ґрати. Центр журналістських розслідувань згадує, чим відомий Кабанов та кого з колишніх колег він може зустріти у в’язниці.

Арешт

Пропозицію про відставку Євгена Кабанова з посади «віце-прем’єр-міністра Республіки Крим» з формулюванням «за власним бажанням» вніс на розгляд «Госсовета» окупаційний «глава Криму» Сергій Аксенов 22 вересня 2021 року. Наступного дня кримські «депутати» одноголосно узгодили відставку Кабанова, і вона набула чинності. Кілька годин по тому Кабанов був затриманий окупаційними силовиками.

«Слідство» вважає, що в результаті протиправної діяльності Кабанова на посаді «віце-прем’єра» кримський бюджет зазнав збитків на суму 57,5 млн рублів при будівництві водоводу від Іванівського водозабору в Сімферопольському районі до водоочисних споруд гідровузла в 2020 році. Кримінальну справу порушено за частиною 4 статті 159 КК РФ – шахрайство, вчинене групою осіб або в особливо великому розмірі, пише видання INжир Media.

Обвинувачення в Київському районному «суді» вимагало для затриманого взяття під варту, захист наполягав на домашньому арешті. «Суд» дослухався до обвинувачення – два місяці Кабанов проведе в слідчому ізоляторі.

Примітно, що днем раніше «за власним бажанням» був відправлений у відставку «міністр будівництва і архітектури Республіки Крим» Михайло Храмов.

Раніше РИА Новости з посиланням на джерело в кримському окупаційному «уряді» повідомило, що Кабанову можуть інкримінувати перевищення посадових повноважень із заподіянням тяжких наслідків, шахрайство і корупцію.

Михайло Храмов, фото: KP.ru

Історія

На посаду «віце-прем’єра» Кабанов був призначений 27 листопада 2018 року. Він відповідав за напрямок будівництва в Криму, а також за реалізацію «Федеральної цільової програми розвитку Криму і Севастополя». 

З лютого 2016 року Кабанов обіймав посаду «заступника голови комітету Госсовета РК» з майнових та земельних відносин. Очолює цей комітет de facto Валерій Аксенов – батько окупаційного «глави Криму» Сергія Аксенова. 

До «Госсовета» Кабанов був обраний від Ліберально-демократичної партії Росії, але потім перейшов у «Єдиную Росію». На момент окупації Кабанов вже був депутатом Севастопольської міськради і активно підтримав дії РФ. Все це – не від великої любові до політики, просто рід занять Кабанова – будівельний бізнес із порушенням закону – вимагав дружити з владою, якою б вона не була. 

Забудовник

Скандальну славу собі Кабанов заробив ще до зльоту політичної кар’єри – як севастопольский забудовник, власник будівельної компанії ООО «Интерстрой» (до 2014 року – ТОВ «Інтерстройсервіс». Свою бізнес-імперію він збудував не сам – його батько Костянтин Кабанов довгі роки очолював будівельне управління Чорноморського флоту і добряче нажився на його дерибані – отже, бізнес Євгена Кабанова можна вважати спадковим.

Серед будівельних скандалів Кабанова – знищення Солдатського пляжу в Севастополі, який з дозволу колишнього «губернатора» Севастополя Дмитра Овсянникова ООО «Интерстрой» забудувало комплексом апартаментів «Адміральська лагуна». Висотна будівля «Вершина успіху» була зведена в охоронній зоні Херсонесу Таврійського і закрила собою вид на Володимирський собор. Висотка на вул. Ластовій попри протести севастопольців була зведена і закрила вид на Малахов Курган. На рахунку ООО «Интерстрой» також невиконання зобов’язань з будівництва соціальних об’єктів і масове укладення пайових договорів на будівництво  житла з порушенням прав споживачів. 

«Адміральська лагуна», фото: интерстрой.рф

Хмари над головою

Можна згадати й суто іміджеві й побутові скандали, які траплялися з Кабановим вже під час віце-прем’єрства. Так, у травні 2020 року, коли встановлений окупантами карантин забороняв без потреби залишати житло, Кабанов опублікував фото з прогулянки, викликавши обурення.  За рік, у березні 2021 року, «віце-прем’єр» відмовився вдягти маску в літаку – знову скандал і штраф. 

До речі, про повне ігнорування такого поняття як репутація свідчить хоча б те, що наступного дня після розголосу випадку в літаку Кабанов оголосив про намір балотуватися в депутати від «Єдиної Росії» в Держдуму. 15 липня «віце-прем’єр» подав документи на реєстрацію кандидатом у депутати, а вже 26 липня за наполегливої підтримки Сергія Аксенова повідомив про відмову від балотування. Замість нього на округ зайшов депутат «Госсовета» Леонід Бабашов, формально самовисуванець, хоча також член «Єдиної Росії» – його компанія отримала монопольні держзамовлення на будівництво і ремонт кримських доріг на 50 млн рублів.   

Причини зняття Кабанова з балотування і подальшої відставки, звісно, не в дрібних штрафах за порушення самоізоляції. Він, схоже, охоче використовував службове становище у власних інтересах, в грудні 2020 року сімферопольське ООО «Крымстроймастер» поскаржилося на Кабанова у Слідчий комітет РФ: мовляв, його компанія «Интерстрой» за сприяння голови Міністерства будівництва РФ Михайла Меня перехопила в «Крымстроймастера» добудову елітного ЖК «Омега-2» в Севастополі, привласнивши її майно на 700 млн рублів. 

Врахуймо також, що Кабанов з такими навичками і схольностями з 2018 року курував реалізацію проєктів «Федеральної цільової програми розвитку Криму і Севастополя» – лише у 2021 році на цю програму було виділено 33,7 млрд рублів, у 2020 – 96,2 млрд рублів, у 2019 – 110 млрд рублів. 

Враховуючи такий бекграунд Кабанова, не дивно, що до нього накопичилася купа запитань в окупаційних слідчих органів. 

Відставці Кабанова у Криму і Севастополі відверто радіють. 

«Кабанов у мене і раніше викликав недовіру. По-перше, через відсутність ідеології. По-друге, через перехід з ЛДПР в «Єдину Росію» з кар’єрних міркувань», – сказав російському виданню «Взгляд» »сенатор» РФ від Криму, колаборант Сергій Цеков. 

Сергій Цеков, фото: Совмин

«Наскільки я знайомий з діяльністю пана Кабанова, його діяльність завдала Севастополю серйозної шкоди, переважно такої, яку важко виправити, а іноді вже й непоправної шкоди. Тому такий стан речей сьогодні, коли пану Кабанову важко буде реалізовувати свої проекти, з моєї точки зору, більшість з яких руйнівні – це для Севастополя благо», – зазначає «депутат Заксобранія» Севастополя Михайло Чалий, один з головних учасників окупації Криму. 

Попередники

Кабанов – вже третій кримський «віце-прем’єр» і куратор ФЦП, який потрапляє за ґрати. До нього за реалізацію Федеральної цільової програми відповідав «віце-прем’єр» Віталій Нахлупін. Його затримали в жовтні 2018 року, інкримінували 26 епізодів хабарів на загальну суму 16 млн рублів. Суд над Нахлупіним триває.

«Віце-прем’єр Криму» Виталій Нахлупін Фото: rk.gov.ru

Попередником Нахлупіна був Олег Казурін – він з січня по грудень 2016 року обіймав посаду «віце-прем’єра» і теж відповідав за реалізацію Федеральної цільової програми. Затримали Казуріна вже після відставки, в лютому 2017 року, звинувативши в отриманні хабара в розмірі 27 млн рублів. Казурін вже отримав свій вирок – 11,5 років позбавлення волі.

Отже, наступнику Кабанова варто добряче подумати, чи варто погоджуватись на таку нещасливу посаду.