Вибори до Держдуми: кримські корупціонери замість кримських колаборантів

Публікації
Виборча дільниця №238 e гімназії №9 в Сімферополі, 17.09.2021 Фото: ТАСС

В окупованому Криму відбулися другі незаконні вибори до російської Держдуми. Ті, хто допомагав Росії окупувати Крим і отримав за це мандати у 2016-му, частково відходять у тінь – на їхнє місце приходять ті, хто допомагає окупаційній «владі» Криму красти.

2016: перша спроба

За результатами перших виборів 2016 року мандати російських депутатів отримали семеро кримчан-колаборантів. Всі, як не дивно, від партії «Єдиная Росія». За її списком в Думу тоді потрапили ватажок кримської «самооборони» Михайло Шеремет, зрадник кримськотатарського народу Руслан Бальбек і кримська квазіпрокурорка Наталя Поклонська.

В Керченському окрузі мандат отримав Костянтин Бахарєв, в минулому – спадковий власник ватного пропагандистського видання «Крымская правда», член партії регіонів і «віцеспікер Госсовета Крыма». У сімферопольському окрузі – активний учасник проросійського руху та ще один «віце-спікер Госсовета» Андрій Козенко. Він після обрання зосередився на інтеграції до Росії окупованих територій українського Донбасу.

«Депутат» Держдуми РФ від «Республіки Крим» Костянтин Бахарєв на зустрічі з виборцями в окупованій Керчі, 14.09.2021 Фото: Facebook Константин Бахарев

В Євпаторійському окрузі більшість голосів отримала Світлана Савченко, «голова комітету з культури і захисту культурної спадщини» окупаційного «уряду», людина «спікера Госсовєта Крима» Володимира Константинова. А в Севастополі «Єдиная Росія» висунула в депутати місцевого чиновника Дмитра Бєліка.

Розклад не той

Таким чином РФ розплатилася з деякими колаборантами за участь в окупації. Але вдячність окупантів має термін придатності – п’ять років. Бо на виборах 2021 року розклад по округах і списках вже дещо інший.

З усіх одномандатників можливість висунутися від правлячої партії по своєму округу зберіг лише Костянтин Бахарєв. Він з усіх найкраще інтегрувався в систему «Єдиної Росії» і впевнено переміг на повністю підконтрольному Керченському окрузі.

Савченко, Козенка, Бальбека і Поклонської серед кандидатів від ЄдРа немає. Козенку і Бальбеку напевно знайдеться місце у виконавчій владі. Десь у непомітному чиновницькому кріслі, вірогідно, сидітиме й Савченко.

Наталя Поклонська ж за роки депутатства встигла пересваритися і з кримськими елітами, і з партією. Вона розлякала усіх своїми екстравагантними заявами і недисциплінованим голосуванням. Під завісу депутатської кар’єри спробувала реабілітуватися і потрапити на праймеріз Єдиної Росії, але невдало. Натякала на готовність повернутися у прокурорське крісло – але й тут її проігнорували.

Наталія Поклонська в залі Держдуми РФ Фото: РИА Новости

У якості фінального копняка Поклонська отримала медіавкид про можливе призначення її послом на Кабо Верде – сумний пустельний клаптик суходолу посеред Атлантичного океану.

2021: список

Депутати Шеремет і Бєлік отримали шанс вдруге потрапити в Держдуму за регіональним партійним списком – вони там на третьому і п’ятому місці відповідно.

Окрім них, у списку ще шестеро кандидатів. Зокрема, першим номером іде Сергій Аксенов, окупаційний «глава Криму». Він вже другі вибори грає роль «паровоза», який проводить потрібних людей до Думи, а сам від мандату відмовляється заради наступної каденції на посаді гауляйтера окупованого півострова.

Сергій Аксенов на виборчій дільниці №238 в гімназії №9 в Сімферополі, 17.09.2021 Фото: ТАСС

Другий номер у списку – «губернатор» окупованого Севастополя Михайло Развожаєв, ще один «паровоз» – він занадто цінний путінський управлінський кадр, аби ставати черговим думським кнопкодавом.

Четвертим в кримському списку ЄдРа стоїть колишній заступник голови російського Центрвиборчкому Леонід Івлєв, який 14 років самовіддано забезпечував російській владі правильні результати виборів. Саме Івлєв і Шеремет гарантовано проходять до Думи за кримським списком «Єдиної Росії».

Івлєв для кримської правлячої верхівки – чужий, і його завданням було не лише проконтролювати процес організації всенародного голосування в регіоні, а й власним балотуванням розбавити представництво кримської мафії в Думі.

Шоста у списку – партійна функціонерка з Севастополя Лариса Мельник.

Сьомий – «віцепрем’єр» окупаційного «уряду Криму», представник «Республіки Крим» при президенті Росії і фактичний «міністр закордонних справ Криму» Георгій Мурадов – про його зусилля з організації визнання спроби російської анексії Криму на міжнародній арені Центр журналістських розслідувань багато розповідав. Місце явно непрохідне, тому, схоже, він є третім «паровозом» списку – для іміджу та страховки.

Кримський «віце-прем’єр», представник «Республіки Крим» при президенті РФ Георгій Мурадов Фото: rk.gov.ru

А восьмий, також непрохідний – «віцеспікер Госсовєта Крима» Володимир Бобков.

2021: округи

Новими кримськими обличчями в Держдумі стануть також представники Єдіной Росії.

В Севастополі одномандатний округ залишається за місцевою чиновницею-єдинороскою Тетяною Лобач.

У Сімферопольському окрузі мандат отримує Олексій Черняк, «голова комітету Госсовєта у справах курортів, туризму і спорту». Це людина з орбіти «спікера Госсовєта» Володимира Константинова. За посадою Черняк курує – а точніше, кришує санаторно-курортний бізнес в Криму.

Олексій Черняк, «голова Комітету Госcовета Республіки Крим по туризму, курортів і спорту» Фото: crimea-news.com

В Євпаторійському окрузі передбачувано перемагає Леонід Бабашов, «голова комітету Госсовєта з будівництва, транспорту і паливно-енергетичного комплексу». Формально він є самовисуванцем – так сталося, що офіційний кандидат від ЄдРа, скандальний севастопольський забудовник і до 23 вересня – «віцепрем’єр Криму» Євген Кабанов зняв свою кандидатуру, аби не псувати партії статистику. Втім, Бабашов не менш скандальний – за протекцією Аксенова близька до Бабашова компанія «Альт-Ера» отримала монопольні підряди на будівництво і ремонт доріг у Криму на 50 мільйонів рублів.

Отже, на зміну ідейним колабораціоністам до російської Держдуми йдуть перевірені корумповані кадри. Щоб протягти їх – Кремль розтягнув голосування на три дні, і все одно явка на виборах навіть з урахуванням вкидів і адмінресурсу – невисока. Єдіная Росія – партія жуліков і воров – підтверджує своє реноме, а Крим все глибше занурюється у загальноросійське політичне болото. Витягати його звідти – нам з вами. І ніхто не обіцяв, що буде легко.

Відеоверсію матеріалу дивіться тут: