У Києві намагались зірвати показ фільму-розслідування про офшори Зеленського – Слідство.Інфо

Новини
Фото: Facebook Слідство.Інфо

У Києві намагались зірвати показ фільму-розслідування «Офшор 95», у якому висвітлюються схеми президента України Володимира Зеленського та його команди. Прем’єра фільму планувалася на 19:00 в київській Малій Опері, однак за п’ять годин до початку її керівник повідомив, що не буде показувати фільм. Однак після широкого розголосу цієї інформації у ЗМІ у Малій Опері передумали і дозволили показ фільму.

Про це повідомляється на сторінці розслідувального агентства «Слідство.Інфо» в Facebook.

«Увага! Показ нашого фільму-розслідування «Офшор 95» про офшорне павутиння президента Зеленського і його команди під загрозою зриву! Кілька годин тому нам зателефонував директор Малої Опери Олексій Прасол і повідомив: «Ми не будемо показувати фільм про президента». Згодом версія керівництва комунального підприємства змінилася – вони сказали, що у приміщенні немає світла і там взагалі відбувається ремонт. Ми приїхали на місце і переконалися: світло є, ремонту немає, а постери нашого фільму познімали зі стін Малої Опери, де вони висіли останні 2 дні», – розповіли журналісти.

Як зазначили в редакції, «Слідство.Інфо» уклало угоду і оплатило послуги з оренди приміщення у Малій Опері. На прем’єру зареєструвалися близько 250 осіб.

Видання Українська правда зв’язалось з працівниками Київської міської державної адміністрації, які розповіли, що після рішення директора Малої Опери дозволити показ, у КМДА зателефонував чоловік, який представився начальником СБУ і пригрозив «проблемами, якщо показ все ж відбудеться». Після цього показ був зірваний.

УП дзвонила за номером, з якого телефонували у КМДА, але чоловік, що взяв слухавку, відмовився представитись і кинув трубку після питання, чи працює він у СБУ.

Згодом «Слідство.Інфо» повідомило, що показ фільму-розслідування все ж відбудеться у Малій Опері, як і планувалося.

«Друзі, дякуємо за підтримку! Ви запропонували нам десятки шикарних локацій, але суспільний розголос і ваша небайдужість зробили диво – керівництво Малої Опери схаменулося і дозволило показати прем’єру фільму-розслідування «Офшор 95» там, де ми планували спочатку. Ще раз дякуємо за небайдужість! Чекаємо вас о 19:00 у приміщенні Малої Опери (вулиця Дегтярівська, 5, Київ)», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у редакції, ті, хто не можуть взяти учать у прем’єрі, матимуть можливість переглянути фільм на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

Як повідомляється на сторінці «Слідства.Інфо» в Facebook, фільм «Офшор 95» – «розслідування про таємниці офшорного бізнесу президента Зеленського і брудні гроші олігарха Коломойського»

Він є частиною міжнародного проєкту Pandora Papers.

«У Pandora Papers зібрана інформація про активи і таємні угоди 130 найбагатших людей світу, серед яких понад 30 топ-політиків. У цих секретних документах також фігурують втікачі, засуджені, знаменитості, зірки футболу, судді, податківці та очільники найбільших міст світу. Над документами з проєкту Pandora Papers працювала команда з понад 600 журналістів зі 117 країн світу – члени The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). ICIJ – незалежна міжнародна мережа журналістів-розслідувачів, які спільно викривають транскордонну злочинність та міжнародну корупцію. Вони працювали над глобальним витоком документів Panama Papers, Paradise Papers та FinCEN. Від України над цими проєктами працювала і працює команда агенції «Слідство.Інфо». Вже скоро ми розповімо про основні знахідки Pandora Papers щодо українських політиків та посадовців – насамперед президента Володимира Зеленського та його найближчого оточення», – зазначили журналісти.

Нагадаємо:

  • 9 травня 2016 року міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив розширену інтерактивну базу даних з інформацією про майже 320 тисячах офшорних компаній, що міститься в «Панамських документах», які «витекли» з юридичної компанії Mossack Fonseca. У базі, опублікованій на сайті Offshore Leaks Database значаться 643 громадянина України, у яких є офшори, а також 469 офшорних компаній, зареєстрованих українцями.
  • 5 листопада 2017 року ICIJ і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані Paradise Papers (Райські папери), в яких йдеться про офшорні компанії сотень найбагатших людей світу. Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах. Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP. У міжнародному розслідуванні даних взяли участь близько 100 медіа з 67 країн.
  • Paradise Papers викрили російські інвестиції в Twitter і Facebook, схему з ухилення від податків компанії Apple і зв’язок міністра торгівлі США з РФ та офшори королеви Єлизавети II.
  • За інформацією авторів журналістського розслідування програми «Слідство.Інфо», Paradise Papers свідчать, що метою створення офшору для корпорації Roshen могло бути не бажання створити «сліпий траст», як заявляв її власник президент України Петро Порошенко, а мінімізація податків.