«Paradise Papers»: журналісти оприлюднили новий офшорний компромат на представників світової еліти

Корупція

Автори журналістського розслідування проекту «Слідство.Інфо», ознайомившись з новим масивом документації, яка виявилася в розпорядженні Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів та Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, що отримала назву Paradise Papers – «Документи з райських островів». У 2016 році ними ж були опубліковані «Панамські документи».

У неділю, 5 листопада, Hromadske.ua опублікувало розслідування журналістки Анни Бабинець «Темний шоколад», присвячене офшорам Порошенко, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно з документами, в червні 2014 року юристи української компанії «Авеллум», яка обслуговує інтереси українського президента, написали лист юридичної компанії «Епплбай» в острова Мен, в якому вказали, що зареєструють для Порошенка офшор на Кіпрі з «податковими цілями». Однак ця компанія відмовилася від співпраці з «Авеллум», і юристи Порошенко звернулися до панамської компанії Mossack Fonseca, яка і допомогла їм створити заплановану структуру. Пізніше про неї стало відомо завдяки публікації Panama Papers.

Оприлюднені в неділю документи «Paradise Papers» показують приховані фінансові операції королеви Великобританії Єлизавети II, великих компаній і членів кабінету Дональда Трампа.

Повідомляється, що журналісти пропрацювали 13,4 млн файлів і виявили «податкові лазівки і резонансні ділові контакти високопоставлених осіб».

У документах наголошується, що близько 10 млн фунтів з приватних статків королеви Єлизавети II були інвестовані в офшори – частина грошей надійшла в лізингову компанію BrightHouse, яку звинувачували в набутті на бідних.Також «Paradise Papers» показують фінансові зв’язки міністра торгівлі США Уїлбура Росса з компаніями, які належать оточенню президента РФ Володимира Путіна.

Крім цього, повідомляється, що російські державні компанії – ВТБ Банк і «Газпром» – інвестували в Facebook і Twitter.

The Guardian пише про ухилення від сплати податків таких корпорацій, як Nike, Apple, Deutsche Post, Siemens, Allianz і Bayer.

Як відомо, навесні 2017 року учасники програми Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, а також Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які в минулому році оприлюднили проект «Панама Пейперз», отримали доступ до нових документів: нове журналістське розслідування назвали «Передайза Пейперз» або «документи з райських островів».