У Гаазі починаються слухання про юрисдикцію у справі про захоплення РФ кораблів ВМСУ в Керченській протоці

Новини
Палац миру в Гаазі, де розташовується й Постійний Третейський Суд Фото: AP

Україна впевнена, що Постійний Третейський Суд у Гаазі визнає юрисдикцію у справі про захоплення російськими військовими кораблів і моряків ВМСУ 25 листопада 2018 року у Керченській протоці і Росія понесе відповідальність за грубі порушення морського права.

Про це йдеться у заяві міністерства закордонних справ України щодо початку 11 жовтня слухань у справі стосовно незаконного затримання Росією трьох українських військово-морських кораблів та 24 членів екіпажу.

«З 11 жовтня Україна братиме участь в усних слуханнях у справі проти Російської Федерації щодо порушення нею імунітету українських військово-морських кораблів та їхніх екіпажів. Слухання, що проходитимуть в Арбітражі, утвореному згідно з Додатком VII до Конвенції ООН з морського права, стосуватимуться заперечень Росією юрисдикції Арбітражу … Наразі Росія скористалась правом на оскарження юрисдикції Арбітражу. Україна відповість на заперечення Росії щодо юрисдикції на усних слуханнях. Україна впевнена, що Трибунал визнає юрисдикцію по цій справі і Росія понесе відповідальність за грубі порушення морського права», – зазначили в МЗС.

Як вказали в українському зовнішньополітичному відомстві, Росія представить свою позицію 11 жовтня, а Україна – 12 жовтня. Слухання розпочнуться о 14:00 за київським часом.

Як повідомлялось, 11 жовтня Постійний Третейський Суд у Гаазі розпочне слухання про юрисдикцію у справі за позовом України про захоплення військовими РФ кораблів і моряків ВМСУ у Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

Слухання пройдуть в залі суду в Гаазі в змішаному форматі: частина учасників буде присутня фізично, частина – приєднається за допомогою відеоконференції. Вступні слова України і Росії будуть транслювати онлайн.

Планується, що Росія представить свої усні аргументи 11 і 14 жовтня, Україна – 12 і 15 жовтня. При необхідності можливе проведення додаткового засідання суду 16 жовтня, решту слухання публічно транслювати не будуть у відповідності з регламентом суду.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 16 квітня 2019 року Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ, а також попросив трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових.
  • 25 травня  2019 року Міжнародний трибунал по морському праву у Габурзі зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • 18 листопада 2019 року Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».