Члену «избиркома Крыма» Висотіну повідомлено про підозру у держзраді та посяганні на територіальну цілісність України

Новини
Засідання «Избирательной комиссии Республики Крым» Фото: crimea.izbirkom.ru

Колишньому члену виборчої комісії АР Крим Сергію Висотіну, який після окупації Криму перейшов на службу до Росії та організовував проведення псевдореферендуму, а потім на посаді вже члена так званої «избирательно комиссии Республики Крым» займався організацією та проведенням незаконних «виборів» до Держдуми РФ на півострові, повідомлено про підозру у держзраді та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це повідомляє прокуратура АРК та Севастополя.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України з 2010 року перебував у складі виборчої комісії АР Крим. У 2014 році, коли Російська Федерація намагалась легітимізувати окупацію півострова, підозрюваний увійшов до складу так званої «Комісії АР Крим по проведенню загальнокримського референдуму», забезпечивши його підготовку та проведення. Зокрема, шляхом утворення виборчих дільниць, їх організаційно-методичного, матеріально-технічного та документального забезпечення», – йдеться у повідомленні.

Надалі, зазначили у відомстві, підозрюваний продовжив свою незаконну діяльність, будучи «членом виборчої комісії з правом вирішального голосу», приймав участь в організації та проведенні нещодавніх виборів до Державної Думи РФ на території окупованого півострова. При цьому, на нього також було покладено обов’язки контролю за виготовленням та доставкою бюлетенів для проведення незаконних виборів.

«Таким чином, своїми діями підозрюваний забезпечував функціонування окупаційного органу та сприяв представникам РФ у проведенні підривної діяльності на території України», – наголосили у прокуратурі автономії.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада), ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст.109 КК України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, за попередньою змовою групою осіб).

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.

Прокуратура не називає імені підозрюваного. За інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про члена «избиркома Крыма» Сергія Висотіна.

Після окупації Криму Росією, у травні 2014 року Сергій Висотін був призначений членом «избиркома Крыма» від російської партії Батьківщина терміном на 5 років. У нинішній склад «виборчої комісії» Висотін був включений за рекомендацією Загальноросійського громадського Конструктивно-екологічного руху Росії «Кедр».

Нагадаємо:

  • У 2018 році прокуратура АРК спільно з слідчим відділом Главку СБУ в АРК повідомили про підозру в держзраді, поваленні конституційного ладу і посяганні на територіальну цілісність України і колишньому главі виборчої комісії АРК, а нині голові «Виборчої комісії Республіки Крим» Михайлу Малишеву, який забезпечував проведення незаконного «референдуму», а також незаконних «виборів» депутатів Держдуми і президента РФ на території окупованого півострова.
  • На початку вересня 2019 года Михайло Малишев був оголошений в розшук. Суд задовольнив клопотання прокуратури АР Крим та надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно Малишева, який ухиляється від кримінальної відповідальності. Таким чином, суд надав згоду на притягнення підозрюваного до кримінальної відповідальності (in absentia), тобто за його фактичної відсутності.
  • У вересны 2019 року прокуратура автономыъ і головне управління СБУ в АРК повідомили про підозру у державній зраді та посягання на територіальну цілісність України членкині так званої «Избирательной комиссии Республики Крым» Айше Гафаровій, яка брала участь в організації і проведенні незаконних «референдуму» та «виборів» на території тимчасово окупованого півострову. У вересні 2021 року Гафарова була оголошена у розшук.