Україна в Гаазі представила свою позицію про захоплення кораблів ВМСУ: РФ порушила основоположний принцип морського права

Новини
Оксана Золотарьова, агент України, директорка департаменту міжнародного права МЗС Фото: mfa.gov.ua

Україна представила свою позицію на слуханнях Постійного Третейського Суду у Гаазі у справі про захоплення російськими військовими трьох кораблів ВМСУ і їхніх екіпажів біля Керченської протоки: Росія порушила основоположний принцип морського права –  імунітет військових кораблів.

Про це у своєму виступі заявила агент України, директорка департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Оксана Золотарьова.

«Російська Федерація порушила основоположний принцип морського права: імунітет військових кораблів. Конвенція ООН з морського права гарантує цей імунітет. Це означає, що кораблі ВМС України – «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу» – є втіленням нашого суверенітету і як такі заслуговують на повагу. Проте Росія не поважає міжнародне право. Як і не поважає суверенітет України. І в цьому випадку – не поважає імунітет військових кораблів України», – сказала Золотарьова.

Вона вказала, що РФ не хоче, щоб цей арбітраж слухав цю справу, й уникає врегулювання спору згідно з Конвенцією ООН з морського права, навіть попри те, що дала свою згоду на це.

«Росія вважає, що може порушувати міжнародне право без будь-яких наслідків. Росія помиляється. Значну кількість її аргументів Міжнародний трибунал з морського права вже відхилив. Цей трибунал у Гамбурзі видав наказ, яким постановив, що Росія повинна негайно звільнити наші кораблі та військовослужбовців», – зазначила агент України.

Вона нагадала, що Міжнародний трибунал у Гамбурзі визнав, що має попередню юрисдикцію у справі для видачі цього наказу і Україна просить щоб і Арбітраж пішов подібним шляхом і визнав свою юрисдикцію у цій справі.

За словами Золотарьової, Україна наведе аргументи на користь відхилення спроб Росії уникнути відповідальності, адже вони не ґрунтуються на чинних принципах міжнародного права, а також є непослідовними. «Коли Росії зручно називати певні дії правоохоронною діяльністю, вона це робить. Однак, коли їй вигідно – вона вже говорить про військову діяльність. Коли Росія тільки-но заарештувала наші судна, вона спиралась на Конвенцію ООН з морського права для виправдання своїх дій. Проте зараз Росія наполягає на тому, що її дії не підпадають під регулювання Конвенції. Єдине в чому Росія послідовна, так це у прагненні уникнути відповідальності за свої дії», – наголосила вона.

Золотарьова зазначила, що Україна доведе, що її спір з Росією не стосується військової діяльності, а тому не підпадає під виключення зі сфери юрисдикції за Статтею 298 (1) (b) Конвенції ООН з морського права. «Україна заявляє, що Росія порушила імунітет її військово-морських суден. Коли Росія заарештувала ці судна та їх членів екіпажу, щоб притягнути до відповідальності за нібито порушення російського законодавства, цей імунітет був порушений. Відкривши кримінальну справу на українських військовослужбовців, Росія продовжила нав’язувати свою кримінальну юрисдикцію. І тримала наші військові кораблі на тій підставі, що вони були «доказами» у кримінальній справі. Такі дії є грубими порушеннями морського права. Позов України стосується незаконної спроби застосування кримінальної юрисдикції проти кораблів, які наділені імунітетом від такої юрисдикції. Цей спір не підпадає під виняток Конвенції щодо військової діяльності», – сказала вона.

Золотарьова наголосила, що відповідно до Конвенції ООН з морського права арбітражний трибунал має юрисдикцію для розгляду справи щодо цих серйозних порушень по суті й притягнення Росії до відповідальності.

Як повідомлялось, 11 жовтня Постійний Третейський Суд у Гаазі розпочав слухання про юрисдикцію у справі за позовом України про захоплення військовими РФ кораблів і моряків ВМСУ у Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 16 квітня 2019 року Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ, а також попросив трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових.
  • 25 травня  2019 року Міжнародний трибунал по морському праву у Габурзі зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • 18 листопада 2019 року Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».