Суд відправив Медведчука під домашній арешт. Офіс генпрокурора готує апеляцію

Новини
Віктор Медведчук у Печерському райсуді Києва, 08.07.2021 Фото: УНІАН

Печерський райсуд Києва відправив нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука під домашній арешт до 7 грудня у справі за підозрою у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації. В Офісі генпрокурора заявили, що готують апеляцію на це рішення з вимогою обрати суворіший запобіжний захід.

Відповідне рішення суд ухвалив увечері 12 жовтня, повідомляє Суспільне.

Судове засідання стосувалося нової справи, відкритої щодо Медведчука через можливу причетність політика до зриву постачання вугілля в Україну з Південно-Африканської Республіки та його закупівлі з Росії через окуповані території Донбасу.

Після засідання Медведчук заявив, що вважає ухвалене судом рішення та відкрите щодо нього провадження незаконними політичними репресіями й частиною плану чинної української влади зі знищення опозиції.

«Не було представлено жодного доказу, який підтверджував би тези у матеріалах підозр, тези, які б давали підстави вважати, що необхідно задовольнити подання про обрання запобіжного заходу», – сказав він.

Медведчук також назвав висунуті йому обвинувачення «абсурдними».

«Те, що було зроблене в інтересах держави, в інтересах українських громадян, сьогодні розцінюється як злочинні дії, ще й у таких тяжких обвинуваченнях, як співпраця з терористичними організаціями», – додав він.

Політик наголосив, що він та його захист обурені судовим рішенням та запевнив, що продовжуватиме боротьбу.

В Офісі генерального прокурора заявили, що також невдоволені обраним для Медведчука домашнім арештом. На переконання обвинувачення, важкість злочинів, скоєних Медведчуком, передбачають суворіший запобіжний захід.

«На думку прокурорів, за даних обставин такий запобіжний захід є недостатнім і не забезпечить належної поведінки особи. У зв’язку з цим прокурори будуть оскаржувати його в апеляційному порядку та наполягатимуть на триманні під вартою з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень», – повідомили в ОГП.

Прокурори доводитимуть, що такий запобіжний захід необхідний, оскільки переконані, що Медведчук може переховуватись від правосуддя, а також з огляду на його зв’язки з представниками РФ та терористичних організацій.

«Наразі у кримінальному проваджені не встановлені всі особи співучасників та не допитано всіх свідків, а частина з них не надає достовірних та повних свідчень через побоювання впливу на них підозрюваного і його спільників», – додали в Офісі генпрокурора.

Також в ОГП зазначили, що суд не врахував тяжкість інкримінованих Медведчуку злочинів та наявність у нього підозри у вчиненні особливо тяжкого злочину в іншому кримінальному провадженні.

Як повідомлялося, 8 жовтня 2021 року Віктору Медведчуку повідомили нову підозру в держзраді і сприянні діяльності терористичної організації через причетність до незаконної поставки вугілля з ОРДЛО в 2014-2015 роках. Генеральний прокурор Ірина Венедиктова заявила, що прокуратура проситиме суд обрати для Медведчука запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в 1 млрд грн.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні.
  • Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 9 липня 2021 року Печерський районний суд Києва продовжив до 7 вересня запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Віктору Медведчуку.
  • 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. З цього дня матеріали провадження відкриті для сторони захисту.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».