Кулеба закликав спецпредставника ЄС докласти зусиль для звільнення Джелялова, Єсипенка та інших політв’язнів РФ

Новини
Владислав Єсипенко і Наріман Джелялов

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі зі спеціальним представником Європейського Союзу з прав людини Імоном Гілмором закликав докласти зусиль задля звільнення українських політв’язнів, яких РФ незаконно утримує за ґратами, зокрема першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, позаштатного журналіста Радіо Свободи Владислава Єсипенка та інших.

Як заявив міністр закордонних справ України, Російська Федерація як держава-окупант продовжує систематичні грубі порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму. Особливих репресій зазнають кримські татари, громадянські журналісти, представники релігійних груп, пише «Європейська правда».

«Російське антитерористичне законодавство стало знаряддям фабрикації політично мотивованих справ», – розповів Кулеба.

Кулеба також привернув увагу до деструктивної політики Росії на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях.

«Не лише мешканці окупованого Донбасу стають об’єктами російського свавілля. Росія зухвало перешкоджає діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, співробітники якої нині фактично стали заручниками в Донецьку. Такі дії руйнують Мінські домовленості, суперечать зобов’язанням РФ в ОБСЄ», – сказав він.

Співрозмовники домовилися активізувати взаємодію з метою втілення завдань Кримської платформи, насамперед на правозахисному та санкційному напрямах.

Імон Гілмор прийняв запрошення Дмитра Кулеби відвідати під час свого наступного візиту до України адміністративну межу з Кримом.

Управління Верховного Комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) опублікувала доповідь про ситуацію з правами людини в Україні з 1 лютого по 31 липня 2021 року.

Як повідомлялось, представлена у червні 2021 року під час 47-і сесії Ради ООН з прав людини чергова проміжна доповідь генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини в окупованому Криму, фіксує факти тортур та переслідувань кримчан російською окупаційною владою.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • 27 березня 2021 року в ООН 46 країн закликали Росію припинити незаконну окупацію Криму та підтримали ініціативу України щодо створення міжнародної Кримської платформи з нагоди сьомої річниці ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції 68/262 «Територіальна цілісність України», в якій йшлося про невизнання спроби анексії півострова.