Глава Пентагону прибув до Києва і закликав РФ припинити війну проти України

Новини
Міністром оборони України Андрій Таран і міністр оборони США Ллойд Остін Фото: РБК

Міністр оборони США Ллойд Остін закликав владу РФ припинити війну проти України, припинити дестабілізацію в Чорному морі та вздовж українських кордонів. Винуватцем війни в Донецькій і Луганській областях є Росія, яка почала проявляти агресію, впевнений глава Пентагону.

«Президент Байден під час візиту президента України Зеленського в Вашингтон зазначив, що наша підтримка українському суверенітету є непохитною. Ми засуджуємо окупацію Криму і закликаємо Росію припинити війну на сході України, зупинити дестабілізацію дій в Чорному морі і вздовж кордонів України і зупинити кібератаки проти США і наших союзників і партнерів», – сказав Остін на брифінгу за результатами переговорів з міністром оборони України Андрієм Тараном в Києві, пише Інтерфакс-Україна.

Він додав, що з 2014 року США виділили понад 2,5 мільярда доларів для Збройних сил України для забезпечення територіальної цілісності країни і захисту її територіальних вод.

«Давайте чітко говорити, що Росія почала цю війну, і Росія є тим каменем, який перешкоджає мирному врегулюванню», – підкреслив Остін.

Згідно з анонсом на сайті Пентагону, Остін планує зустрітися, зокрема, з президентом України Володимиром Зеленським. Міністр оборони США планує обговорити зміни, які необхідні Україні, щоб претендувати на членство в НАТО.

Президент Володимир Зеленський затвердив Стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України на період до 2025 року.

Як повідомлялось, 14 червня 2021 року лідери країн-членів НАТО в заключній декларації, прийнятій за підсумками саміту Північноатлантичного Альянсу, який пройшов в Брюсселі, підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна буде членом Організації Північноатлантичного договору, констатуючи, що Київ має просуватися вперед на шляху реформ, включаючи боротьбу з корупцією, і повністю використовувати вже наявні у нього інструменти для досягнення членства.

Нагадаємо:

  • В червні 2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей (EOP) НАТО. Україна стала шостим партнером по розширеним можливостям НАТО поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на областях, що представляють взаємний інтерес.
  • 4 червня 2021 року РНБО України розглянула питання про невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України до НАТО й ухвалила низку відповідних рішень.
  • За словами заступника глави Офісу президента Андрія Сибіги, Україна впевнена, що зробила все необхідне для отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Ключові країни світу, євроатлантичне співтовариство підтримують прагнення України вступити до Північноатлантичного Альянсу.