З українським активістом з Криму Олегом Приходьком жорстоко поводяться в російській в’язниці – адвокат

Новини
Олег Приходько в суді по відеозв'язку з СІЗО Ростова-на-Дону. Фото надано С.Легостовим виданню graty.me

З українським активістом з Криму Олегом Приходьком в колонії ФКУ Т-2 УФСІН Росії по Володимирській області жорстоко поводяться.

Про це повідомив адвокат Сергій Легостов після зустрічі з Приходько.

За даними адвоката, Приходько перебуває у в’язниці для особливо небезпечних злочинців – ФКУ Т-2 УФСІН Росії по Володимирській області вже 3 місяці. Це перший візит захисника до нього після етапування з Новочеркаська.

«Побачення з підсудним пройшло без дотримання конфіденційності, зазначеної в законодавстві. На зустрічі був присутній представник установи з відеокамерою, що записує розмову. Сам Приходько знаходився за склом, зв’язок був низької якості, особливо з огляду на те, що засуджений має проблеми зі слухом. Через 25 хвилин бесіда підійшла до кінця через обідню перерву у в’язниці. Повернутися для продовження діалогу його вже не пустили», – розповів адвокат Кримської солідарності.

Адвокат також звернув увагу, що йому не дозволили передати підзахисному ряд документів для підпису, що є грубим порушенням прав. Йдеться про подання касаційної скарги на оскарження його вироку, термін написання якої закінчується вже в листопаді. Крім цього, як стверджує адвокат, було відмовлено передати довіреність на представлення інтересів в ЄСПЛ, згода на розголошення відомостей, що становлять лікарську таємницю, персональних даних і опитування Приходька про умови утримання. Олег Приходько додав, що знаходиться весь цей час в одиночній камері. Літній чоловік з хронічними захворюваннями змушений проводити весь день на ногах, так як лежати йому дозволяють тільки під час відбою.

Більш того, він не отримав жодного листа. Його кореспонденція теж не досягає родичів, хоча він пише її кожен день. Політв’язні вважає, що вся його пошта цензурується виправною установою. Захисник охарактеризував це, як «повний інформаційний голод». Адміністрація в’язниці відмовляється видавати Приходьку його особисті речі, в яких у нього є номери телефонів рідних і близьких, за допомогою яких він може написати заяву на дзвінок.

Сергій Легостов вже звернувся зі скаргою в прокуратуру у Володимирі про численні порушення закону в ФКУ Т-2. Про повторне відвідування підзахисного юрист поки не готовий повідомити.

Сім’я незаконно засудженого в українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька, якого етапували з Ростовського СІЗО до Володимирського централу (в’язниця у Володимирській області Росії) вже два місяці не має з ним зворотного зв’язку. Відповідей на надіслані політв’язню листи до цього часу немає.

Як повідомлялось, в кінці липня 2021 року стало відомо, що Олега Приходька, місцезнаходження якого не було відомо два місяці, етапували в установу ФКУ Т-2 УФСІН РФ по Володимирській області, відоме як тюрма Володимирський централ для особливо небезпечних злочинців.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2021 року суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими обвинуваченнями в «підготовці терористичного акту, виготовленні і незаконному зберіганні вибухових речовин».
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Приходька політичним в’язнем.
  • 17 травня 2021 року у Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляцію захисту, залишив без змін вирок Південного окружного військового суду (Ростов-на-Дону), за яким Олег Приходько був засуджений до 5 років позбавлення волі.
  • В кінці травня 2021 року консул України Тарас Малишевський повідомив, що у Олега Приходька, якого мали етапувати із СІЗО-1 Ростова-на-Дону в колонію суворого режиму для відбування терміну покарання, погіршується стан здоров’я.