НАТО посилило присутність в Чорному морі

Новини

НАТО посилило присутність в Чорному морі і зараз продовжує вивчати можливості для швидкого перекидання підкріплень в разі потреби. 

Про це повідомив генсек НАТО Йенс Столтенберг.

За його словами, такі дії були вимушеним кроком у відповідь на окупацію Кримського півострова і агресивну поведінку Росії в Чорному морі.

«Ми наростили присутність в Чорноморському регіоні, в морі, повітрі і на суші у відповідь на агресивні дії Росії. Ми також вивчаємо можливості для швидкого перекидання підкріплень в регіон в разі необхідності», – зазначив генсек альянсу, якого цитує пресслужба НАТО в Twitter.

Столтенберг зазначив, що Альянс дзеркально не відповідатиме на дестабілізуючу поведінку Росії, і не планує розміщувати в Європі нові ракети наземного базування з ядерними боєголовками.

Міністр оборони США Ллойд Остін закликав владу РФ припинити війну проти України, припинити дестабілізацію в Чорному морі та вздовж українських кордонів. Винуватцем війни в Донецькій і Луганській областях є Росія, яка почала проявляти агресію, впевнений глава Пентагону.

Президент Володимир Зеленський затвердив Стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України на період до 2025 року.

Як повідомлялось, 14 червня 2021 року лідери країн-членів НАТО в заключній декларації, прийнятій за підсумками саміту Північноатлантичного Альянсу, який пройшов в Брюсселі, підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна буде членом Організації Північноатлантичного договору, констатуючи, що Київ має просуватися вперед на шляху реформ, включаючи боротьбу з корупцією, і повністю використовувати вже наявні у нього інструменти для досягнення членства.

Нагадаємо:

  • В червні 2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей (EOP) НАТО. Україна стала шостим партнером по розширеним можливостям НАТО поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на областях, що представляють взаємний інтерес.
  • 4 червня 2021 року РНБО України розглянула питання про невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України до НАТО й ухвалила низку відповідних рішень.
  • За словами заступника глави Офісу президента Андрія Сибіги, Україна впевнена, що зробила все необхідне для отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Ключові країни світу, євроатлантичне співтовариство підтримують прагнення України вступити до Північноатлантичного Альянсу.