Апеляційна палата ВАКС підтвердила конфіскацію у Киви 1,25 млн грн доходу від жомової ями

Новини
Народний депутат від ОПЗЖ Ілля Кива Фото: УНІАН

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) 27 жовтня підтвердила рішення суду першої інстанції про конфіскацію у народного депутата від ОПЗЖ Іллі Киви 1,25 млн грн як необґрунтованого активу від нібито оренди жомової ями. Адвокати Ківи заявили, що під нею знаходиться ціла нафтобаза і тому ціна оренди така висока.

Про це повідомляє Центр протидії корупції у своєму telegram-каналі.

«Сьогодні адвокати зробили несподіваний хід. Вони стверджували, що яма – то не зовсім яма, бо під нею нібито є ціла нафтобаза (резервуари для нафтопродуктів) і тому ціна оренди була така дорога. Вони просили поновити судове слідство, витребувати проєкт нафтобази, допитати свідка і провести експертизу. Адвокати також заявили, що вартість ями в кілька десятків разів вища через підземне сховище. Але чомусь у договорі оренди жомової ями, який підписував Кива, немає жодних згадок про будь-які підземні сховища чи резервуари, а орендар взагалі не займається переробкою нафтопродуктів. Усі їхні старання виявилися марними. Судді залишили клопотання без задоволення і підтримали рішення першої інстанції», – повідомили антикорупціонери.

Як зазначили у ЦПК, це перший мільйон, який Україна отримає в бюджет за допомогою інструмента цивільної конфіскації необґрунтованих активів.

Як повідомляло Бюро судової інформації, 13 серпня 2021 року колегія суддів ВАКС стягнула з нардепа Іллі Киви в дохід Державного бюджету України необгрунтований дохід кошти в розмірі 1 252 236 гривень, виручені за оренду жомової ями.

Нагадаємо:

  • У липня 2020 року журналісти видання Bihus.info з’ясували, що колишній радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і борець з наркозлочинністю, а нині народний депутат Ілля Кива від партії «Опозиційна платформа – За життя» у 2019 році отримав 1,2 млн грн доходу від здачі в оренду жомової ями в Полтавській області, яка в дійсності виявилася порослою бур’янами ділянкою без жодних ознак якоїсь господарчої діяльності навколо.
  • Восени 2020 року НАЗК розпочало повну перевірку декларації Киви після звернення юристів Bihus.Info.
  • В січні 2021 журналісти Bihus.info з’ясували, що фірма, яка заплатила Киві 1,2 млн грн за оренду жомової ями, була заснована мешканцем т.зв. «ЛНР», який симпатизує терористам. Її печатку було знайдено під час спецоперації СБУ з викриття конвертаційного центру.
  • У травны 2021 року САП звернулась до ВАКС з позовом про визнання необґрунтованими та цивільну конфіскацію активів у сумі понад 1,2 млн гривень, які отримав нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива за здачу в оренду ями для відходів на Полтавщині.