У ТКГ обговорили можливість продовження дії прострочених карток Ощадбанку для пенсіонерів-ВПО з ОРДЛО

Новини
Фото: oschadbank.ua

На засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) обговорювалося питання щодо можливого продовження дії прострочених платіжних карток Ощадбанку для пенсіонерів-ВПО після 1 січня 2022 року у зв’язку з погіршенням ситуації з поширенням COVID-19.

Про це повідомляється в telegram-каналі української делегації у ТКГ.

Як зазначається, учасниками підгрупи із соціальних та економічних питань окрему увагу було приділено необхідності зняття обмежень для мешканців непідконтрольних територій для перетину лінії зіткнення через КПВВ «Станиця Луганська».

«Також погодили розглянути можливість продовження платіжних карток Ощадбанка для виплати пенсій через погіршення епідемічного стану з COVID-19», – йдеться у повідомленні.

Українська делегація наголошує, що продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого звільнення полонених, відкриття КПВВ, суворого дотримання режиму припинення вогню та виконання рішень Паризького саміту.

Як повідомлялось, з 1 січня 2022 року Ощадбанк припинить автоматичне продовження терміну дії платіжних карток переселенців. При цьому Ощадбанк обіцяє не блокувати до нового року банківські карти пенсіонерів-переселенців, термін дії яких закінчується під час карантину. Попередні півтора року їхня дія продовжувалася через те, що окупаційні «адміністрації» в ОРДЛО блокують роботу КПВВ на лінії розмежування.

В Ощадбанку пояснили, що скасування автоматичного продовження дії карток для переселенців та мешканців ОРДЛО не означає, що люди втратять свої гроші. Кошти залишаються на рахунку у клієнта і чекатимуть на нього. Якщо клієнт звернеться після 1 січня 2022 року, він отримає нову картку замість простроченої та отримає всі кошти, які є на його рахунку.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані в ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну українській владі територію.
  • У зв’язку з дією карантину проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку для переселенців призупинено, і їх банківські картки на цей час не блокуються. Однак є ряд випадків, коли блокування відбувається.
  • Правозахисник пояснив, що потрібно робити пенсіонерам з ОРДЛО зі статусом ВПЛ, які отримали вимогу від управління ПФУ пройти ідентифікацію, проте в зв’язку з карантином не можуть виїхати з непідконтрольною території, в зв’язку з чим є ймовірність припинення виплат. Деякі заходи для захисту своїх прав на пенсію пенсіонери можуть вжити дистанційно.