Правозахисник розповів про головну проблему пенсіонерів-ВПО з ОРДЛО при заміні карток Ощадбанку

Новини
Фото: oschadbank.ua

Для пенсіонерів-внутрішньо переміщених осіб з ОРДЛО, яким потрібно замінити прострочені картки Ощадбанку, головна проблема зараз полягає не в ідентифікації, оскільки на період карантину вона не застосовується, а в тому, що нову картку потрібно отримати особисто, для чого треба прибути на підконтрольну територію України, тоді як окупанти фактично заблокували роботу КПВВ на лінії розмежування.

Про це заявив юрист правозахисної організації «Донбас SOS» Михайло Фоменко в ефірі «Радіо Донбас. Реалії».

«Проблема у тому, що людині треба фізично отримати картку. А картку, якщо ми говоримо про електронне пенсійне посвідчення, можна отримати лише особисто. Тобто, згідно з порядком, вона видається лише особисто людині, її за дорученням отримати не можна», – наголосив правозахисник.

Він пояснив, що за довіреністю це питання можна вирішити лише якщо є законний представник, коли над людиною встановлена опіка, а також у випадку з неповнолітніми.

При цьому Фоменко зазначив, що ухвалення постанови Кабміну щодо віддаленої ідентифікації через портал Пенсійного фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), який можна отримати через додаток «Дія», – «це дуже великий крок, до якого дуже довго йшли, але він не вирішить цієї проблеми».

«Це досить високотехнологічна річ, вона вимагає від людини вміння користуватися комп’ютером, щоб була наявність «Дії», наявність електронних документів, які є далеко не у кожного, – це теж на даний момент обмежує людей у тому, щоб вони могли це робити», – зазначив юрист, говорячи про можливості віддаленої ідентифікації.

Він вважає, що виходом міг бути варіант, якби держава розробила автоматичний спосіб ідентифікації, наприклад, через електронні пенсійні посвідчення, які зараз видають переселенцям і які мали, згідно з порядком, містити електронний цифровий підпис, але на даний момент це не реалізовано.

«Це спосіб, який має кожен. Наразі електронне пенсійне посвідчення, яке з банківською карткою разом, видається всім переселенцям. Але навіть у цьому випадку воно не підтягується автоматично. Тобто якби у людини з’явився автоматичний спосіб ідентифікації, це було б набагато простіше, ніж якщо йому потрібно використовувати комп’ютер, оформити електронні документи і тільки після цього щось би з’являлося», – резюмував Фоменко.

Як повідомлялось, з 1 січня 2022 року Ощадбанк припинить автоматичне продовження терміну дії платіжних карток переселенців. При цьому Ощадбанк обіцяє не блокувати до нового року банківські карти пенсіонерів-переселенців, термін дії яких закінчується під час карантину. Попередні півтора року їхня дія продовжувалася через те, що окупаційні «адміністрації» в ОРДЛО блокують роботу КПВВ на лінії розмежування.

В Ощадбанку пояснили, що скасування автоматичного продовження дії карток для переселенців та мешканців ОРДЛО не означає, що люди втратять свої гроші. Кошти залишаються на рахунку у клієнта і чекатимуть на нього. Якщо клієнт звернеться після 1 січня 2022 року, він отримає нову картку замість простроченої та отримає всі кошти, які є на його рахунку.

Дія прострочених платіжних карток для внутрішньо переміщених осіб може бути продовжена і після 31 грудня 2021 року. При цьому перевипуск карток триває, їх щомісяця доставляють до банківських відділень.

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2021 року Кабмін України ухвалив постанову, якою дозволив віддалену ідентифікацію для отримувачів пенсій та соцвиплат, зокрема, жителів окупованих територій. Процес віддаленої ідентифікації здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача (без його особистої присутності) в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпіс» («Дія ID»). Така можливість прирівнюється до фізичної ідентифікації одержувача.
  • Правозахисники пояснили, що віддалену ідентифікацію зможуть пройти не всі пенсіонери з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів непідконтрольних територій України, а тільки ті з них, які мають паспорт у вигляді ID-карти або біометричний закордонний паспорт.
  • Для внутрішньо переміщених осіб і жителів ОРДЛО впроваджена Кабміном України можливість віддалено пройти ідентифікацію для отримання пенсій та соцвиплат стане доступною в кінці жовтня. Однак вона стане необхідною тільки після завершення карантину.