В Ощадбанку заявили, що дія прострочених карток для переселенців може бути продовжена і після 31 грудня

Новини
Ощадбанк
Відділення Ощадбанку у Слов'янську Донецької області Фото: oschadbank.ua

Дія прострочених платіжних карток для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) може бути продовжена і після 31 грудня 2021 року. При цьому перевипуск карток триває, їх щомісяця доставляють до банківських відділень.

Про це повідомила начальниця філії Донецького обласного управління Ощадбанку Світлана Івенко у коментарі телеканалу «Дом».

Вона нагадала, що продовження дії прострочених карток для мешканців на окупованій території Донбасу Ощадбанк запровадив у березні 2020 року у зв’язку з пандемією COVID-19.

«Заходи щодо продовження дії карток Ощадбанком проводилися як тимчасовий превентивний захід, який спрямований насамперед на захист громадян від COVID-19», – сказала Івенко.

Ощадбанк раніше заявив, що 1 січня 2022 року припинить автоматичне продовження карток для ВПО. Проте наразі можливість продовження не виключається, заявила українська делегація у Тристоронній контактній групі.

Такий захід можливий, оскільки незаконні збройні формування продовжують блокувати роботу контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на лінії розмежування та вводять нові обмеження для тих, хто хоче виїхати на підконтрольну Україні територію. Це означає, що у разі припинення автоматичного продовження карток пенсіонерів з окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), вони мають особисто з’явитися до відділень на підконтрольній території.

Тим часом, зазначила начальниця філії Донецького обласного управління Ощадбанку, перевипущені картки для переселенців продовжують надходити до відділень банку.

«Картки за цей період, тобто з 12 березня 2020 року, продовжували доставлятися щомісяця до відділень банку і продовжують доставлятися», – наголосила вона.

Як повідомлялось, в Ощадбанку пояснили, що скасування автоматичного продовження дії карток для переселенців та мешканців ОРДЛО не означає, що люди втратять свої гроші. Кошти залишаються на рахунку у клієнта і чекатимуть на нього. Якщо клієнт звернеться після 1 січня 2022 року, він отримає нову картку замість простроченої та отримає всі кошти, які є на його рахунку.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані в ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну українській владі територію.
  • У зв’язку з дією карантину проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку для переселенців призупинено, і їх банківські картки на цей час не блокуються. Однак є ряд випадків, коли блокування відбувається.
  • Правозахисник пояснив, що потрібно робити пенсіонерам з ОРДЛО зі статусом ВПЛ, які отримали вимогу від управління ПФУ пройти ідентифікацію, проте в зв’язку з карантином не можуть виїхати з непідконтрольною території, в зв’язку з чим є ймовірність припинення виплат. Деякі заходи для захисту своїх прав на пенсію пенсіонери можуть вжити дистанційно.