Уруський звільняється через зрив запуску реєстру оборонних закупівель – StateWatch

Новини
Фото: ubr.ua

Експертна організація StateWatch заявила, що міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський написав заяву про звільнення через зрив запуску реєстру оборонних закупівель.

StateWatch із посиланням на службову записку в.о. начальника управління розвитку цифрової інфраструктури Сергія Цальцалка пише про те, що Мінстратегпром поки що не може своєчасно виконати рішення Ради нацбезпеки та оборони «Про стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України» щодо запуску реєстру, введеного в дію указом президента Володимира Зеленського від 20 серпня 2021 року.

Відповідно до цього рішення міністерству було доручено забезпечити у шестимісячний строк функціонування реєстру оборонних закупівель.

У листі зазначено низку вимог щодо захисту інформації реєстру, які не може виконати міністерство без додаткових робіт та закупівель. Серед них – розроблення пакету технічної та експлуатаційної документації та побудова комплексної системи захисту інформації.

Управління просить витратити приблизно 400 тис. грн на розроблення пакета технічної та експлуатаційної документації та майже 600 тис. грн для побудови комплексної системи захисту інформації реєстру.

Водночас строк виконання останньої вимоги – шість місяців, що ставить під загрозу своєчасну реалізацію доручення щодо запуску реєстру.

У StateWatch наголошують, що без запуску повноцінного реєстру виконавців оборонних контрактів неможливо підписувати нові контракти на виконання закону «Про оборонні закупівлі».

Як пише головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, після звільнення Уруського виникає багато питань до президента та його оточення.

«А як можна відпускати ось так мовчки міністра стратегічної промисловості Уруського? Адже свого часу його також особисто призначав Андрій Єрмак, який вихвалявся, що цього кандидата йому запропонував особисто Володимир Горбулін. Тож за що ж ви вигнали міністра, чому не озвучуєте проблеми, недоліки, чому немає аналізу, які зміг би використати новий міністр для вилучення уроків з допущених помилок. Що за конфлікт з Укроборонпромом, чому Урускому не дали ліквідувати цю марну структуру, яка через два з половиною роки продовжує паразитувати на грошах держпідприємств? Невже Верховна Рада не хоче дізнатися відповідь на це питання?», – написав Бутусов.

Експертна організація StateWatch разом з партнерами розробили анонімне опитування для волонтерів, які закуповують товари для військовослужбовців. Організація хоче порівняти реальні потреби ЗСУ з результатами держоборонзакупівель.

Президент Володимир Зеленський 29 липня підписав закони «Про основи національного спротиву» та про зміни до закону «Про чисельність Збройних Сил України», ухвалені 16 липня Верховною Радою.

Детальніше про президентський законопроект «Про основи національної опору», який покликаний врегулювати назріле і перезріло питання територіальної оборони України, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Від тероборони до національного опору».

Нагадаємо:

  • 25 травня 2021 року у Верховній Раді був зареєстрований як невідкладний проєкт закону «Про основи національного спротиву», поданий президентом України. Також Зеленський подав законопрєкт №5558 про внесення зміни до закону України «Про чисельність Збройних Сил України», яким збільшує чисельність ЗСУ на 11 тис. військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил ЗСУ – Сил територіальної оборони, а також подальшої розбудови системи руху опору.
  • 29 червня 2021 року Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла за основу президентські законопроєкти про основи національного спротиву (№5557) та збільшення чисельності Збройних сил України (№5558).
  • 16 липня 2021 року Верховна Рада прийняла закон про правові та організаційні засади національного опору. Документ визначає поняття національного опору, опору, територіальної оборони та їх завдання. Також Рада прийняла закон, який збільшує чисельність ЗСУ на 11 тисяч військовослужбовців у зв’язку з прийняттям закону «Про основи національної опору», доводячи загальну кількість ЗСУ до 261 тис. осіб.