Ощадбанк: у Мінреінтеграції розповіли про виплати пенсіонерам із ОРДЛО

Новини
Відділення Ощадбанку на КПВВ «Новотроїцьке» Фото: dn.gov.ua

Ощадбанк є єдиним банком, через який проходять соцвиплати для внутрішньо переміщених осіб. На його рахунках накопичилося 11 мільярдів гривень невикористаних коштів пенсіонерів із ОРДЛО.

Про це розповіла заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Драганчук в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

«На 1 квітня 2021 року Пенсійний фонд нам повідомляв, що у них враховується понад 76 млрд грн невиплачених пенсійних виплат за минулі періоди пенсіонерам з-поміж осіб, які не перебувають на обліку підконтрольних Україні територій, тобто людей, які не є переселенцями і живуть на окупованій території. Вони враховують їх, але немає достовірної інформації про цих пенсіонерів, що могло б сприяти реальній оцінці», — сказала Драганчук.

Ще однією великою проблемою є те, що Ощадбанк планує з 1 січня 2022 року зупинити дію карток внутрішньо переміщених осіб, які не отримують нові картки замість прострочених.

«Ощадбанк півтора роки йшов нам на зустріч, але тепер у зв’язку з різними причинами дію цих карток буде зупинено. Пенсійний фонд та Мінсоц продовжуватимуть нараховувати виплати внутрішньо переміщеним особам, але переселенці, які зараз залишаються на окупованих територіях і не можуть фізично виїхати, не зможуть мати доступу до своїх коштів навіть через своїх дітей та онуків, які мешкають на підконтрольній території. Що буде далі, я не знаю», — сказала заступник голови Мінреінтеграції.

Як повідомлялось, з 1 січня 2022 року Ощадбанк припинить автоматичне продовження терміну дії платіжних карток переселенців. При цьому Ощадбанк обіцяє не блокувати до нового року банківські карти пенсіонерів-переселенців, термін дії яких закінчується під час карантину. Попередні півтора року їхня дія продовжувалася через те, що окупаційні «адміністрації» в ОРДЛО блокують роботу КПВВ на лінії розмежування.

В Ощадбанку пояснили, що скасування автоматичного продовження дії карток для переселенців та мешканців ОРДЛО не означає, що люди втратять свої гроші. Кошти залишаються на рахунку у клієнта і чекатимуть на нього. Якщо клієнт звернеться після 1 січня 2022 року, він отримає нову картку замість простроченої та отримає всі кошти, які є на його рахунку.

Дія прострочених платіжних карток для внутрішньо переміщених осіб може бути продовжена і після 31 грудня 2021 року. При цьому перевипуск карток триває, їх щомісяця доставляють до банківських відділень.

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2021 року Кабмін України ухвалив постанову, якою дозволив віддалену ідентифікацію для отримувачів пенсій та соцвиплат, зокрема, жителів окупованих територій. Процес віддаленої ідентифікації здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача (без його особистої присутності) в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпіс» («Дія ID»). Така можливість прирівнюється до фізичної ідентифікації одержувача.
  • Правозахисники пояснили, що віддалену ідентифікацію зможуть пройти не всі пенсіонери з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів непідконтрольних територій України, а тільки ті з них, які мають паспорт у вигляді ID-карти або біометричний закордонний паспорт.
  • Для внутрішньо переміщених осіб і жителів ОРДЛО впроваджена Кабміном України можливість віддалено пройти ідентифікацію для отримання пенсій та соцвиплат стане доступною в кінці жовтня. Однак вона стане необхідною тільки після завершення карантину.