Колишні в’язні «Ізоляції» опізнали своїх катів. Серед них — затриманий «Палич» Куликовський

Новини
Денис Куліковський ("Палич") в Приморському суді Маріуполя Фото: Суспільне

Протягом 2020 року слідчі поліції допитували людей, звільнених у грудні 2019 року з полону бойовиків «ЛДНР». 38 потерпілих змогли упізнати в конкретних особах своїх катів, серед яких був і Денис Куликовський — колишній комендант неофіційної в’язниці «ДНР» «Ізоляції». Слідчі встановили учасників «Центру спецоперації МГБ ДНР», яке керувало катівнею.

Про це повідомляє «Громадське радіо» з посиланням на директора департаменту комунікації МВС Артема Шевченка.

«38 людей були допитані з опізнанням, тобто 38 людей упізнали в конкретних особах своїх катів, серед яких був і Куликовський. Таким чином було встановлено коло організованої злочинної групи, яка називається «Центр спецоперації МГБ ДНР», яке керувало «Ізоляцією», і Куликовський був одним із них. Окрім нього там ще близько 40 людей», — розповів Шевченко.

Серед осіб, яких упізнали потерпілі — конвоїри, і оперативники «МГБ», це «слідчі» на чолі з керівником так званого «Центру спецоперацій» Віктором Євдокимовим з позивним «Ленін». Деякі з них уже повідомлені про підозру, адже українське законодавство дозволяє зробити це заочно.

До утримуваних в «Ізоляції» застосовувалися тортури. Їх описували люди, які повернулися підконтрольну Україні територію. Журналіст Станіслав Асєєв написав книгу «Світлий шлях» про умови перебування у цій в’язниці.

Саме Асєєв першим 9 листопада 2021 року повідомив про затримання у Києві колишнього коменданта «Ізоляції» Дениса Куліковського «Палича». За рішенням Приморського суду Маріуполя Куліковський був взятий під варту на 60 діб (до 7 січня 2022 року) без права внесення застави. Він перебуватиме в СІЗО у Києві.

Журналістам підозрюваний заявив, що визнає провину та шкодує про скоєне.

12 листопада СБУ оприлюднила відео з частиною допиту Куліковського. він визнав, що до затриманих, які не йшли на «співпрацю», застосовувались тортури. Щоб людина не померла на допиті, поруч завжди був присутній лікар. Водночас ця людина сама активно брала участь у тортурах, розповів Куликовський.

«Застосовувались тортури: «тапік», він же телефонний апарат, — прив’язували або до пальців ніг, або «Док», який все це робив, він же Симонов Станіслав, прив’язував до геніталій. Він завжди їздив з валізкою, де медпрепарати», — розказав Куликовський.

Також Оболонський районний суд Києва розглядає кримінальну справу щодо тортур в «Ізоляції» за обвинуваченням Євгена Бражникова. У справі дев’ять потерпілих: Олег Сугерей, Сергій Усатюк, Олександр Репетило, Кирило Полікарпов, Станіслав Печонкін, Ігор Куліш, Олег Кулаков, Роман Гісь та Станіслав Асєєв.

Нагадаємо:

  • У березні 2020 року Євгену Бражникову було повідомлено про підозру в участі у терористичній організації та порушенні законів і звичаїв війни — через жорстоке поводження з ув’язненими донецького концтабору «Ізоляція». Кримінальне провадження відкрито за заявами частини звільнених політичних бранців. Вони розповіли, що ув’язнений Бражников нібито користувався лояльністю адміністрації та брав участь у катуванні утримуваних там людей.
  • Підозрюваний Бражников не погоджується з інкримінованими йому злочинами. Через суд він ініціював відкриття кримінальних проваджень щодо потерпілих та свідків в його справі через те, що ці люди нібито дають неправдиві свідчення.
  • Детально про справу та позиції сторін можна дізнатися з матеріалу Центру журналістських розслідувань «Що відбулося за рік у справі «катів «Ізоляції».