До України прибули ще два катери типу Island, переданих США для ВМСУ

Новини
Судно Ocean Grand с катерами ВМСУ «Фастів» и «Суми» на борту Фото: Facebook ВМС ЗС України

До України 23 листопада на борту вантажного судна Ocean Grand з міста Балтімор прибули два патрульні катери типу Island, переданих США для ВМСУ в рамках матеріально-технічної допомоги Сполучених Штатів Україні. Катери, які отримали назви «Фастів» та «Суми», розвантажать в Одеському морському торгівельному порту.

Про це повідомляє служба зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

«Патрульні катери українських ВМС на борту вантажного судна подолали тисячі миль та увійшли до територіальних вод України. Попереду кінцева зупинка маршруту – Одеський морський торгівельний порт, проходження митного контролю, розвантаження, відбуксирування до місць базування та підготовка до експлуатації після тривалого транспортування», – йдеться у повідомленні.

Вже незабаром на катерах «Фастів» та «Суми» буде піднято Військово-морський прапор України та під командуванням українського екіпажу вони розпочнуть свій бойовий шлях по забезпеченню морської безпеки в акваторіях Чорного та Азовського морів.

Судно Ocean Grand с катерами ВМСУ «Фастів» и «Суми» на борту у порту Одеси Фото: ТРС МО України «Бриз»

«Ми вдячні американським партнерам за багаторічну незмінну підтримку надану Україні. Ми високо цінуємо вклад Сполучених Штатів Америки задля стримування збройної агресії Російської Федерації проти України. Надаючи допомогу у захисті суверенітету і територіальної цілісності України, США на чолі консолідованої світової спільноти захищає демократичні цінності та трансатлантичну безпеку», – зазначив командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Як вказали у Командуванні національного флоту, безпеку судна Ocean Grandна переході Чорним морем забезпечували кораблі та авіація Військово-Морських Сил ЗС України.

Судно Ocean Grand с катерами ВМСУ «Фастів» и «Суми» на борту у порту Одеси Фото: ТРС МО України «Бриз»

Нещодавно на верфі Берегової охорони США відбувся черговий випуск українських моряків, які пройшли 6-тижневий спеціальний курс додаткової підготовки для служби на Island.

Як повідомлялось, 8 листопада 2021 року два патрульні катери класу Island було відправлено до Одеси з Балтімору, США в межах безпекової допомоги Сполучених Штатів Україні.

  • У вересні 2018 року США передали Україні перші два патрульні катери класу Island. Їх назвали «Слов’янськ» та «Старобільськ». У липні 2021 року міністерство оборони України анонсувало передачу Україні ще трьох катерів класу Island. Перші два з них назвали «Суми» та «Фастів». Третьму катеру, який ще пербуває в США, указом президента України було присвоєно ім’я «В’ячеслав Кубрак» на честь морського піхотинця, Героя України родом з Херсонщини В’ячеслава Кубрака, який в 2019 році отримав смертельне поранення під час виконання бойового завдання з проведення інженерної розвідки у зоні боїв на Донбасі.
  • В жовтні 2021 року повідомлялося, що в Балтіморі п’ятий український екіпаж патрульного катера типу Island розпочав практичні заняття в морі під наглядом інструкторів Берегової охорони Сполучених Штатів.