З 1 грудня підвищиться прожитковий мінімум: юристи пояснили, на скільки збільшаться пенсії та соцвиплати

Новини
Фото: rbc.ua

В Україні з 1 грудня підвищиться прожитковий мінімум. Загальний розрахунковий показник на одну особу на місяць становитиме 2393 грн. Юристи проаналізували, як підвищення прожиткового мінімуму вплине на розмір пенсій та соцвиплат.

Про це повідомляє громадська організація «Донбасс SOS».

Правозахисники нагадують, що з 1 грудня згідно зі ст.7 закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» у країні підвищиться прожитковий мінімум. У зв’язку з цим загальний розрахунковий показник (прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць) з 1 грудня становитиме 2393 гривні.

Що стосується розбивки за основними соціально-демографічними групами, то показники будуть такі:

– для дітей віком до 6 років – 2100 грн;
– для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 грн;
– для працездатних осіб – 2481 грн;
– для осіб, які втратили працездатність, – 1934 грн. Відповідно, до цієї суми буде підвищено мінімальну пенсію.

Розмір адресної допомоги для осіб з інвалідністю з 1 грудня складатиме:

– для осіб з інвалідністю І групи та дітей з інвалідністю – 2514,2 грн;
– для осіб з інвалідністю ІІ групи – 2224,1 грн;
– для осіб з інвалідністю ІІІ групи – 1934 грн.

«Зверніть увагу, що розмір адресної допомоги працездатним особам, студентам та пенсіонерам залишаться незмінними. Також не збільшилася максимальна загальна сума виплат на сім’ю: для сім’ї, до складу якої входить одна людина з інвалідністю (зокрема дитина з інвалідністю), максимальна сума становить 3400 гривень. Загальний розмір виплат на сім’ю, до складу якої входять двоє та більше осіб з інвалідністю, максимальним розміром не обмежується», – зазначили правозахисники.

Крім того, з 1 грудня сума на депозитному рахунку члена сім’ї, яка отримує адресну допомогу, не повинна перевищувати 62025 гривень. У разі перевищення цієї суми всі члени сім’ї позбавляються права на отримання адресної допомоги.

Від розміру прожиткового мінімуму також залежить розмір виплат малозабезпеченим сім’ям, одиноким матерям, соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та іншим.

Крім того, з 1 грудня, згідно зі ст.8 Закону «Про державний бюджет України на 2021 рік», підвищиться мінімальна заробітна плата. Тепер вона становитиме 6500 грн. на місяць, або 39,12 грн. на годину.

Разом з нею підвищиться, зокрема, ЄСВ – з 1 грудня він становитиме 1430 грн. на місяць.

Крім того, у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати підвищиться мінімальна пенсія за віком для пенсіонерів віком від 65 років, які мають страховий стаж не менше 30 років (для жінок) або не менше 35 років (для чоловіків). У таких осіб мінімальна пенсія з 1 грудня становитиме 2600 грн.

Наступне підвищення прожиткового мінімуму, згідно із проектом Закону «Про державний бюджет України на 2022 рік», відбудеться 1 липня 2022 року, а підвищення мінімальної заробітної плати – 1 жовтня 2022 року.

Зверніть увагу, що розмір судового збору в грудні залишиться незмінним і зміниться лише з 1 січня 2022 року.

Як повідомлялось, в Україні адресна допомога внутрішньо переміщеним особам (ВПО) автоматично продовжується на період карантину та плюс ще 30 днів після нього. Також на час карантину призупинена дія норми, за якою переселенцям, які перебувають на тимчасово окупованій території понад 60 днів, зупиняють нарахування допомоги.

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2021 року Кабмін України ухвалив постанову, якою дозволив віддалену ідентифікацію для отримувачів пенсій та соцвиплат, зокрема, жителів окупованих територій. Процес віддаленої ідентифікації здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача (без його особистої присутності) в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпіс» («Дія ID»). Така можливість прирівнюється до фізичної ідентифікації одержувача.
  • Правозахисники пояснили, що віддалену ідентифікацію зможуть пройти не всі пенсіонери з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів непідконтрольних територій України, а тільки ті з них, які мають паспорт у вигляді ID-карти або біометричний закордонний паспорт.
  • Для внутрішньо переміщених осіб і жителів ОРДЛО впроваджена Кабміном України можливість віддалено пройти ідентифікацію для отримання пенсій та соцвиплат стала доступною в кінці жовтня. Однак вона стане необхідною тільки після завершення карантину.